Oleg Brega solicită CEC-ului și Curții Constituționale să i se ofere un mandat în noul Parlament

brega
Foto: Adriana Diacenco și Oleg Brega PC: Adriana Diacenco

Candidatul independent la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Oleg Brega, a scris o contestație Comisiei Electorale Centrale și Curții Constituționale, în care contestă distribuirea mandatelor în noul Parlament și cere democratic să i se ofere și lui un mandat.

În solicitarea sa, Oleg Brega spune că nu i se respectă dreptul de a fi ales și este discriminat pe motive politice. „Oleg Brega se află în situația egală cu candidații din listele partidelor, în ceea ce privește numărul de voturi acumulate/per mandat, însă obține un tratament juridic diferențiat (Oleg Brega nu obține mandat, iar candidații celor 5 partide – obțin mandatele), ceea ce este o definiție clasică a discriminării”, spune Oleg.

La alegerile din 30 noiembrie, Oleg Brega a obținut 14.085 voturi.

Vedeți mai jos întreg textul contestației lui Oleg Brega

„Către Comisia Electorală Centrală RM
Către Curtea Constituțională RM
De la Oleg Brega, candidatul independent
la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014

Contestație

Prin prezentul demers eu contest rezultatele atribuirii mandatelor de deputat în Parlamentul RM, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, ca fiind contrare Constituției RM, și solicit redistribuirea acestora în modul în care un mandat ar reveni mie, Oleg Brega, candidat independent.

Dreptul aplicabil

Art.1, alin.(3) al Constituției RM stabilește că «Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate.»

În continuare art.2, alin.(1) stabilește că «Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie.»

Iar art.60, alin.(1) al Constituției – întitulat «Parlamentul, organ reprezentativ suprem şi legislativ» – stabilește că «Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului.»

Art.38, alin.(1) – Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales – stabilește:

«(1) Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.»

Art.16, alin.(2) al Constituției înc-odată reafirmă principiul egalității: «(2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.»

Iar art.54 stabilește restrângerile exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi:

«(1) În Republica Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi cetăţeanului.

(2) Exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrângeri decât celor prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional şi sunt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei.

(3) Prevederile alineatului (2) nu admit restrângerea drepturilor proclamate în articolele 20 – 24.

(4) Restrângerea trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi nu poate atinge existenţa dreptului sau a libertăţii.»

Aplicarea dreptului față de faptele cauzei

Conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 Comisia Electorală Centrală a atribuit mandatele de deputat următoarelor partide: PSRM, PLDM, PD, PCRM și PL.

PD a acumulat 252 489 voturi și i-au fost repartizate 19 mandate, adică 13.289 voturi/per mandat

PLDM a acumulat 322 188 voturi și i-au fost repartizate 23 mandate, adică 14.008 voturi/per mandat

PSRM a acumulat 327 910 voturi și i-au fost repartizate 25 mandate, adică 13.116 voturi/per mandat

PCRM a acumulat 279 372 voturi și i-au fost repartizate 21 mandate, adică 13.303 voturi/per mandat

PL a acumulat 154507 voturi și i-au fost repartizate 13 mandate, adică 11.885 voturi/per mandat

În total aceste cinci partide au acumulat 1 336 466 voturi, ceea ce înseamnă în mediu 13.232 voturi/per mandat.

Candidatul independent Oleg Brega a acumulat la aceste alegeri 14.085 voturi, mai mult decât orice partid și toate aceste partide – pentru fiecare mandat obținut.

În aceste condiții neatribuirea mandatului candidatului independent Oleg Brega vine în contradicție cu principiile democrației reprezentative, votului egal și drepturilor egale, enunțate de Constituția RM.

În acest context menționez că art.86, alin.(2) al Codului Electoral al RM, care stabilește că «(2) Pragul minim de reprezentare constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: … d) pentru un candidat independent – 2 la sută.» – este o prevedere arbitrară și contrară Constituției RM.

În primul rând, această prevedere constituie o abatere clară de la principiul democrației reprezentative, care presupune reprezentare proporțională și nu arbitrară.

În al doilea rând, acest prag pentru candidați este absolut alogic, ori aritmetic vorbind el permite situație în care în Parlament ca deputați pot fi aleși maxim 50 candidați independenți, pe când Constituția în art.60, alin.(2) clar stabilește că «Parlamentul este compus din 101 deputaţi». Deci acest prag de 2% logic și aritmetic vorbind vine în contradicție directă cu Constituția.

Este deloc clar de ce acest prag este la nivel de 2%, de ce nu 3%, 5%, 10% sau 50%? În realitate acest prag este absolut arbitrar, pus fără nici-o explicație sau raționament, aparent cu scopul de a limita pluralismul politic și dreptul fundamental de a fi ales ca candidat independent, adică cu scopuri direct contrare Constituției RM (art.5 și art.38).

Mai mult ca atât, art.54 al Constituției clar prevede ca orice limitare a dreptului fundamental, inclusiv și a dreptului de a fi ales, trebuie să fie:

a) necesară în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei

b) proporțională cu situaţia care a determinat-o.

Nici Codul Electoral, nici un alt document juridic nu a demonstrat cum limitarea dreptului de a fi ales prin prag electoral pentru candidați independent de 2% este necesar și proporțional în sensul art.54 al Constituției. Eu susțin că acest prag nu este căuzat de nici-o necesitate în sensul art.54 al Constituției, și astfel este o limitare neconstituțională.

Neatribuirea mandatului de parlamentar candidatului independent Oleg Brega este și un act de discriminare pe motive politice, contrar art.16 al Consituției RM.

Oleg Brega se află în situația egală cu candidații din listele partidelor în ceea ce privește numărul de voturi acumulate / per mandat, însă obține un tratament juridic diferențiat (Oleg Brega nu obține mandat, iar candidații celor 5 partide – obțin mandatele), ceea ce este o definiție clasică a discriminării.

La fel și alegătorii care au votat pentru Oleg Brega, deși au un vot egal cu votul alegătorilor celor 5 partide, în efect obțin un tratament juridic diferențiat – alegătorii lui Oleg Brega sunt lipsiți de reprezentare în Parlament, iar alegătorii celor 5 partide – vor avea o reprezentare în Parlament. Baza acestui tratament diferențiat constituie apartenența și convingerile politice ale susținătorilor lui Oleg Brega, adică ei nu primesc tratament juridic egal anume din cauza viziunilor sale politice „pro-Brega”.

În baza celor expuse solicit redistribuirea mandatelor de deputat în conformitate cu Constituția RM și atribuirea unui mandat de deputat mie, candidat independent Oleg Brega, astfel încât revenind la normalitate cele 1.336.466 voturi acumulate de cele 5 partide să fie reprezentate în proporție de 13.365/per mandat (în total – 100 mandate), iar 14.085 voturi acumulate de mine de 1 mandat.

Cu respect,
Oleg Brega”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente