(foto) Un Centru modern de cercetări în vinificație a fost inaugurat la UTM

img_0655
Foto: La UTM a fost inaugurat un Centru modern de cercetări în vinificație PC: GOV

Catedra de Enologie a Universității Tehnice din Moldova a fost dotată cu echipament de ultimă generație, ce va permite creșterea instruirii viitorilor vinificatori. De asemenea, studenții vor face ore deja în laboratoare renovate, care sunt echipate cu mobilier corespunzător.

Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menționat că o industrie vitivinicolă cu adevărat modernă şi dezvoltată, care priveşte cu încredere în ziua de mâine, nu poate exista fără bază educaţională. „Sectorul vitivinicol rămâne unul strategic pentru țara noastră. Și noi vom continua să-l sprijinim. Vorbim despre o ramură importantă a economiei naţionale care angajează direct sau indirect peste 200 de mii de oameni. Produsele vitivinicole constituie circa o pătrime din totalul exporturilor noastre. Sunt cifre care ne obligă să sporim calitatea vinurilor, să aplicăm metode moderne în procesul tehnologic, să educăm tineri calificaţi care să poată dezvolta industria”, a menționat Premierul.

Ulterior, Iurie Leancă a mers să vadă cum arată noile laboratoare. Aici, studenții i-au demonstrat cum se face o analiză fizico-chimică a soiurilor de struguri de masă sau cum are loc prelevarea probelor pentru a depista aromele cu ajutorul unui aparat, care este cuplat cu nas senzorial.

Mai mult, noul Centru de cercetări pentru enologie a fost dotat cu un aparat unic în Republica Moldova, în valoare de 200 de mii de euro. Datorită acestuia, se poate determina dacă vinurile au fost falsificate, dacă acestea conțin microtoxine, precum și intensitatea culorii sau conținutul de amoniac.

Lansarea Centrului face parte din programul „Filiera Vinului”, finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Este vorba despre o investiție de aproape 2 mln. 700 de mii de euro pentru modernizarea Catedrei, repararea și dotarea cu echipamente noi a laboratoarelor, dar și pentru instruirea în domeniul securității alimentare.

img_0624

img_0641

img_0648

img_0664 (1)

img_0671

img_0672

img_0676

img_0678

img_0682

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente