Mai sunt două săptămâni în care studenții și absolvenții originari din Republica Moldova, care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional, pot aplica la proiectul Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova „Excelenţă Academică pentru Moldova”.
Participanții primei ediții ai Galei Studenților Originari din Republica Moldova au decis să susțină evenimentul din acest an și îi îndeamnă pe studenții ce își fac studiile (la ciclurile universitare Licență, Masterat, Doctorat), în anul 2014/2015, la universități din străinătate, inclusiv studenții care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014 să fie pro-activi. Aceștia au ținut să le transmită și un mesaj de încurajare potențialilor candidați care pot participa în concurs. Vedeți mai jos care sunt mesajele și încurajările lor:
Anul trecut Cristian Cerneanu a fost desemnat Studentul Moldovean al anului din Europa de Vest (nivel Licență). El are un mesaj pentru toți cei care mai ezită să aplice la ediția din acest an.
„Gala Studenților este încă una din multele dovezi că cei ce au decis să meargă la studii peste hotare, sunt apreciați și așteptați acasă. Totodată este o ocazie de a ne mândri cu succesele mari ale oamenilor dintr-o țară mică precum e a noastră. Mi-a făcut nespusă plăcere să îi revăd la gală pe mai mulți dintre prietenii vechi și de-asemenea să-mi fac prieteni noi, toți cu istorii interesante în spate și cu perspective mari înainte. În acea seară am avut parte de multe emoții pozitive provocate de înmânarea premiilor, citirea bucuriei de pe fețele părinților și de mulțimea de discuții ce au urmat după partea oficială. Toate acele legături formate la gală au rezultat în multe proiecte ce i-au adus mai aproape pe cei din diasporă de cei de acasă și au fost spre beneficiul tuturor din Moldova.”
Dan Perciun a fost premiat cu Mențiune specială la categoria Europa de Vest (nivel Licență) la ediția I a Galei Studenților Originari din Republica Moldova.
„Gala a fost acel eveniment la care am avut oportunitatea să întâlnesc alți tineri cu aceleași viziuni și interese ca și mine, aceeași pasiune de a lucra pentru Moldova. După acest eveniment am pornit două proiecte în Republica Moldova, alături de colegii din afara țării și am ajuns să lucrez la Ministerul Educației, în calitate de șef al Direcției e-Transformare. Gala a fost acel prim eveniment la care am simțit că există o comunitate a studenților în afara țării care poate fi o forță pentru schimbarea destinului țării noastre.”
Iulian Gramațki este studentul care a luat premiul Simpatia Echipei de Pilotare în cadrul primei ediții a Galei.
„Pentru mine Gala Studenților a fost o oportunitate excelentă să-i revăd pe mulți colegi care au ajuns să aibă succes în cele mai variate colțuri ale lumii. Acest eveniment mi-a insuflat speranță, întărindu-mi încrederea că Republica Moldova are o nouă generație de tineri deștepți, curajoși și perseverenți, care vor putea să schimbe în bine traiul cetățenilor și să realizeze proiecte naționale de importanță majoră, precum integrarea în Uniunea Europeană și refacerea unității naționale a românilor. Pe lângă asta, Gala Studenților este o ocazie minunată pentru networking, căci poți să stabilești legături cu exponenți ai guvernului, ai mass-media, ai asociațiilor civice din diasporă și din Republica Moldova, pentru o colaborare ulterioară în cadrul multe proiecte utile. Nu în ultimul rând, să fii premiat în cadrul galei, este o bucurie enormă pentru părinți și pentru familie.”
Olga Gherbovet, studenta care a luat Mențiune specială Europa de Vest, nivel Doctorat, în cadrul primei ediții a Galei.
„De ce am hotărât să particip la ediția I? Cred că idea i-o datorez fratelui meu care m-a informat despre existența Galei și m-a îndemnat să particip. După părerea lui, meritam să mă aflu printre laureați. Mie mi-a plăcut mult idea organizării aceste Gale. Mi se părea păcat că se vorbește despre studenții moldoveni peste hotare, unde mulți au succese, și deloc în țară. Mi-am zis că participarea mea poate contribui la încurajarea acestei idei. Nu mi-a părut deloc rău, pentru că am petrecut o seară care îmi va rămâne mereu în amintiri. Știu că „nasc și la Moldova oameni” și faptul că eforturile pe care le-am depus până acum au fost apreciate și acasă, e o victorie dublă.”
Mircea Mitrofan a luat mențiune specială pentru Arte în cadrul primei ediții a Galei.
„Gala Studenților Originari din Republica Moldova înseamnă un moment de recunoștință a celor studiate și aplicate în domeniul în care studiez. Emoțiile frumoase simțite la Gală mi-au dat mai multă încredere în forțele proprii și ambiție. Atunci mi-am zis că: Tu ştii! Tu poţi! Tu reuşeşti! Această competiție mi-a dat și o lecție de aur: „Înhăitați-vă în haite de oameni deștepți și o să reușiți”.
Mihai Ciorba a fost desemnat Studentul Moldovean al anului din SUA și Canada, nivel Masterat, în cadrul primei ediții a Galei.
Postare de Gala Studentilor Originari Din Republica Moldova.
În prima ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova (2013), Victor Buza a luat premiul Special al Prim-Ministrului Republicii Moldova și este Studentul Moldovean al anului din SUA și Canada (nivel Doctorat).
„Dedic această scriere tuturor Moldovenilor plecați la studii peste hotare. Acum câțiva ani ai plecat de-acasă în căutarea celor mai mari realizări intelectuale. Știu că ai făcut așa, pentru că așa am făcut și eu. Ai plecat într-o lume străină și în pofida tuturor greutăților ai reușit să le arăți celor din jur cine ești tu.
După câțiva ani trăiți departe de casă, „străinătatea” a devenit obișnuită pentru tine. Ți-ai schimbat punctele de referință, modul în care acționezi și vorbești, viziunea ta asupra lumii s-a schimbat și ea. Poți să te faci înțeles deja în acel mediu, dar simți că nu pe deplin. Îți spui că atunci când revii acasă în vizită de sărbători, atunci te vei face înțeles celor care te cunosc mai bine. Revii însă pentru a fi pus în față cu adevarul dur că te-ai schimbat prea mult, lumea nu înțelege ce vreai să le zici când vorbești despre libertate, drepturi, schimbări, moduri de a privi lucrurile diferit. Lumea nu te înțelege când vorbești despre pasiunile tale. O parte din tine vrea să zică fraza obișnuită „așa-i la Moldoveni,” alta însă vede că defapt partea intrinsecă ai acestor oameni nu este cu nimic diferită decât ai oamenilor pe care i-ai cunoscut acolo departe. Îți dai seama că unicul lucru diferit sunt circumstanțele, iar că tu ești unic poziționat să realizezi acest lucru și să decizi ce vei face cu el.
Acum ai oportunitatea exclusivă să interacționezi cu oameni în aceeași poziție, cu oameni care ca și tine caută o ieșire din acest spațiu intermediar cultural.
Aplică la Gală, și nu lăsa masca de competiție să te deruleze – tu participi pentru a face parte din acest grup de tineri, participi pentru a căuta soluții împreună cu ei, participi pentru a scurta podurile dintre acolo și aici, participi să te faci înțeles.”
Reamintim că Gala Studenților Originari din Republica Moldova va avea loc pe data de 27 decembrie 2014 la Chișinău. Câștigătorii premiilor vor fi desemnați în urma unui concurs de dosare. La concurs sunt invitați să participe studenții originari din Moldova. Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: Studentul Anului din SUA și Canada, Studentul Anului din Europa de Vest, Studentul Anului din Europa Centrală și de Est, Studentul Anului din Restul lumii, Studentul Anului din Străinătate.
Termenul limită de aplicare la concurs este 1 decembrie 2014.
Totodată, aplicațiile, modalitățile exacte privind depunerea dosarului de candidatură și datele de contact ale organizatorilor proiectului sunt accesibile online, la adresa: galastudentilor.md la rubrica Concurs.
La concursul de dosare din 2013 au aplicat 205 studenți și absolvenți din 21 de țări ale lumii. În total, au fost premiați 33 de tineri.