Corman speră ca să fie accelerată ratificarea Acordului de Asociere de către toate statele UE

corman2
Foto: Igor Corman PC: Moldpres

Parlamentul European a ratificat astăzi, cu o majoritate largă, Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului Igor Corman, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European, a declarat că votul de astăzi a europarlamentarilor reprezintă un pas important spre legiferarea deplină a asocierii politice și integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, transmite Moldpres.

„Această zi este una deosebită pentru viitorul Republicii Moldova, Acordul de Asociere fiind cel mai important tratat pe care l-a avut țara noastră. Pentru noi, asocierea cu UE înseamnă modernizarea Republicii Moldova după modelul european, înseamnă dezvoltare economică, salarii și pensii decente, justiție corectă, servicii medicale accesibile, educație de calitate, drumuri mai bune, precum şi soluționarea conflictului transnistrean prin reintegrarea țării”, a menționat Președintele Parlamentului. Potrivit șefului Legislativului, ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere de către Parlamentul European este o etapă a unui proces mai larg de modernizare internă și apropiere de UE.

Speakerul Igor Corman și-a exprimat speranța că și parlamentele naționale ale statelor membre UE vor urma exemplul Parlamentului European și vor accelera procedurile de ratificare a Acordului. Șapte din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ratificat până în prezent Acordul de Asociere: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta și Slovacia.

Acordul a fost ratificat cu 535 de voturi „Pentru”, 94 de voturi „Împotrivă”, iar 44 de europarlamentari s-au abținut de la vot.

Acordul de Asociere va contribui la aprofundarea relațiilor politice dintre Republica Moldova și UE și, cel mai important, la integrarea treptată a țării noastre în piața internă a Uniunii Europene, cea mai mare piață din lume, cu peste 500 de mil. de consumatori. Pentru anii 2014 – 2017, Uniunea Europeană a prevăzut, recent, granturi în valoare de circa 410 mil. de euro pentru a susține punerea în aplicare Acordul de Asociere și reformele din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente