Alegeri prezidențiale în România: Pe cine să votezi dacă ești din Republica Moldova?

candidaticollage
Foto: Cei 4 candidați care au avut cele mai multe declarații la adresa Republicii Moldova

Azi, 2 noiembrie, România iese la vot. Mulți din cetățenii Republicii Moldova dețin și cetățenia României, și azi ar trebui să iasă la fel la vot. Echipa #diez a făcut o cercetare să vadă ce oferă candidații din România pentru Republica Moldova.

În Moldova au fost deschise 21 secții de vot pentru alegerile prezidențiale din România.

#1. Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. A fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

 

Johannis PC: Mediafax.ro
Johannis PC: Mediafax.ro

„Pentru noi, România, Republica Moldova, Basarabia, reprezintă ceva foarte special. Este o relaţie unică România-Republica Moldova. … Relaţia specială între România şi Republica Moldova acum are un cadru foarte concret şi pe acesta trebuie să ne concentrăm: spaţiul european comun. Mulţi analişti, mulţi politicieni vin cu conceptul de reunificare ca şi un concept care vine în contradicţie cu integrarea europeană. … Unirea este ceva ce doar Bucureştiul poate oferi şi doar Chişinăul poate accepta. Dacă ei îşi doresc acest lucru, atunci se va întâmpla” a declarat Iohannis pentru rfi.

#2. Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie.

 

Ponta PC: Mediafax.ro
Ponta PC: Mediafax.ro

„Tot ce putem face pentru Republica Moldova vreau să facem nu din gură. Cred că, la câte declarații au avut în ultimii nouă ani, moldovenii erau mai bogați decât Qatarul. Vreau ca noi să facem și lucruri serioase, în afară de declarații și o să vă rog pe toți să acordați atenția maximă acestei relații” informează agerpres.

În discursul susținut la Alba Iulia, cu ocazia Congresului PSD în care a fost validată candidatura sa, Ponta a făcut referire la unirea Republicii Moldova cu România, conceptul de „nouă mare unire“ capătă acum alte dimensiuni. Concret, ar presupune „ștergerea frontierelor dintre noi, cei de stânga și cei de dreapta, dintre cei implicați și cei neimplicați“, dar și „o Românie solidară în care avuția este distribuită corect“, relatează România Liberă

#3. Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP.

 

Udrea PC: Mediafax.ro
Udrea PC: Mediafax.ro

Sunt doi politicieni în acest nou partid pe care l-am creat, Partidul Mişcarea Populară, care are semnul acela, mărul, doamna Elena Udrea şi Eugen Tomac. Cu certitudine, ei vor prelua ştafeta de la mine şi în dragostea pentru Republica Moldova şi românii de peste Prut şi în politica internă, în consolidarea justiţiei şi, dacă vreţi, în dorinţa de progres a României” a declarat Traian Băsescu cu referință la Elena Udrea și Eugen Tomac, informează Realitatea.net

Elena Udrea nu vede ca „nerealist” un referendum pentru unirea României cu Republica Moldova în următorii cinci ani, spune pagina de politică.

#4. Monica Luisa Macovei are 55 de ani şi candidează independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

 

Macovei PC: Mediafax.ro
Macovei PC: Mediafax.ro

Monica va continua să sprijine „integrarea europeană a Republicii Moldova” astfel încât până la 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, Chișinăul „să primească un calendar ferm de aderare la Uniunea Europeană”, informează Europa Liberă

Una din reușite, la care țin foarte mult și sentimental, a fost contribuția la eliminarea vizelor cetățenilor Republicii Moldova pentru a călători în Uniunea Europeană. Am fost singurul om politic din Romania care a mers cu „avionul fără vize” pe 28 aprilie 2014, prima zi fără vize pentru Republica Moldova, în zborul simbolic organizat de guvernul de la Chișinau. A fost emoționant, pentru ca în avion erau inclusiv copii care nu își văzuseră părinții de ani de zile, deoarece aceștia lucrau în țări ale Uniunii”, a afirmat Monica Macovei informează ziare.com

#5. Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României. În prezent este preşedintele Senatului, iar la funcţia supremă în stat candidează independent.

 

Tăriceanu PC: Mediafax.ro
Tăriceanu PC: Mediafax.ro

„Rolul nostru în România, rol pe care mi-l voi asuma ca președinte, este acela de promotor și de catalizator al deschiderii Republicii Moldova către spațiul economic și cultural european, pentru a țese astfel împreună cu dumneavoastră acea rețea capabilă să ancoreze viitorul în Europa unită al tuturor celor care trăiesc aici”, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

România și Republica Moldova se pot uni astăzi doar într-o Europă unită iar aderarea Chișinăului la UE și dezvoltarea împreună a celor două state vor conduce în final nu doar la un pod simbolic de flori, ci la o linie continuă de dezvoltare între București și Chișinău, informează independent.md

#6. Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte.

 

Meleșcanu PC: Mediafax.ro
Meleșcanu PC: Mediafax.ro

„Moldova trebuie să fie prima prioritate după NATO şi Uniunea Europeană. Românii, ca cetăţenii ai oricărui stat au dreptul să aibă în vedere reunirea a cât mai multor români într-un spaţiu comun. Această reunire nu se poate face prin război sau schimbare de frontieră, prin tratate de pace. Se poate realiza prin sprijinirea integrării în UE a Moldovei. Când vor deveni membrio cu drepturi depline vom fi uniţi intr-un spaţiu comun democratic şi liber„

Meleşcanu a specificat faptul că Transnistria este unul dintre conflictele îngheţate, dar îl consideră cazul cel mai flagrant apărut în relaţia Rusiei cu una dintre fostele republici: „Transnistria este parte din Moldova. Retragerea trupelor ruse şi negocierea dintre Chişinău şi conducerea regiunii separatiste sunt lucruri necesare” informează gândul.info

#7. Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) are 46 de ani, este ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

 

Diaconescu PC: Mediafax.ro
Diaconescu PC: Mediafax.ro

În materie de politică externă, Dan Diaconescu spune că, dacă va ajunge la Cotroceni, va uni România cu Republica Moldova.

#8. Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani şi a fost ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta.

 

Hunor PC: Mediafax.ro
Hunor PC: Mediafax.ro

Kelemen în discursul său politic spune că doar se gândește la Republica Moldova. Cât era Ministru al Culturii a declarat: „Țările noastre au o cultură europeană comună, iar rolul celor două ministere este acela de a accentua și valorifica tot ce ne leagă. Republica Moldova a făcut pași importanți spre integrarea europeană, iar datoria României este să ofere sprijin pe acest drum”, transmite cultura.ro

#9. Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

 

Zsolt PC: Mediafax.ro
Zsolt PC: Mediafax.ro

Candidatul PPMT a subliniat că autonomia a fost o promisiune făcută, deşi nerespectată, în declaraţia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie, 1918, conform căreia „naţiile se vor guverna prin propriii aleşi”. Pe de altă parte, nu doar transilvănenii, ci şi moldovenii au resimţit Unirea ca o colonizare. “Ideea actuală de unire cu Republica Moldova trebuie să ţină în primul rând cont de autonomia decizională pe care au dorit-o şi o doresc şi acum moldovenii”, a precizat Szilágyi, informează eclujeanul.ro

#10. Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu.

 

Tudor PC: Mediafax.ro
Tudor PC: Mediafax.ro

Corneliu nu prea spune nimic despre Republica Moldova.

#11. Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) are 59 de ani este om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

 

Rotaru PC: Mediafax.ro
Rotaru PC: Mediafax.ro

Constantin pledează pentru un dialog sincer cu Rusia și spune: „Dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare pe multiple planuri cu Republica Moldova va fi unul dintre cele mai importante obiective ale politicii externe românești. Sunt conștient că președintelui îi revine cel mai important rol în fixarea unității conștiinței românești pe ambele maluri ale Prutului și voi depune toate eforturile pentru împlinirea acestui obiectiv. Ei, locuitorii Moldovei, sunt singurii care au dreptul să decidă unirea.” transmite agerpres.

#12. William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat.

 

Brânză PC: Mediafax.ro
Brânză PC: Mediafax.ro

William nu prea spune nimic despre Republica Moldova.

#13. Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat şi este liderul partidului Prodemo. Numele său apare în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media. Amariţei este acuzat că, alături de Maricel Păcuraru şi Sorin Ionuţ Barbu, a antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.

 

Amariței PC: Mediafax.ro
Amariței PC: Mediafax.ro

„Extrem de important este ca România să se poziționeze clar față de vecinii săi de la Răsărit, adică față de Republica Moldova și Ucraina, din punct de vedere al situației de securitate. Opțiunea mea este ca România să dezvolte o nouă arhitectură de securitate zonală, gândită special pentru aceste două state, bazată pe instrumente bilaterale sau trilaterale de sporire a încrederii, de cooperare și parteneriat, astfel încât să fie clar pentru întreaga comunitate internațională că România va fi întotdeauna o parte a soluțiilor de securitate zonale și niciodată o parte a problemelor cu care statele din zonă se confruntă în momentul de față, ori se pot confrunta în viitor.” informează realitatea.net

#14. Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează independent la funcţia de preşedinte. A fost primar al oraşului Cluj-Napoca şi secretar general al Partidului România Mare.

Funar PC: Mediafax.ro
Funar PC: Mediafax.ro

Funar promite „unirea României cu Republica Moldova, după modelul german, până la 1 decembrie 2018, pe baza voinței exprimate de către poporul roman”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente