Alexei Gurschii despre sporturile extreme în Moldova: Cineva poate fi fericit, riscându-și viața

1656156_10202445563208712_7547634587428628900_n
Foto: PC: Arhiva personală

Alexei Gurschii, tânărul care și-a lansat cea de-a doua expoziție de picturi, cu o săptămână în urmă, ne-a vorbit și despre o altă pasiune a sa – sporturile extreme. Aflăm de la Alex cum este să practici acest gen de sport în Moldova și cât de riscant poate fi.

Cu siguranță una din sursele de inspirație pentru pictorul Alexei Gurschii, este snowboarding-ul sau celelalte sporturi extreme pe care le practică, deja de câțiva ani. Și dacă sunteți printre cei care se întreabă dacă la noi în Moldova se face așa ceva, Alexei v-ar răspunde: „Sigur că da. Oameni buni, voi unde trăiți?”

De mic, cu bicicleta pe acoperișurile garajelor

„Activitate, mobilitate, adrenalină, viață” –  asta e ceea ce înseamnă pentru Alexei, sportul extrem. „Am fost nebun de mic, mama se căiește și acum că mi-a luat un skateboard, dar a uitat, că eu cu bicicleta cu trei roți, mă plimbam pe acoperișurile garajelor de lângă casă.”

Sporturile extreme în Moldova

Patru ani în urmă, noi fondam prima școală de snowboarding. Eram atunci 14, iar anul trecut eram deja peste 70 de snowboard-iști. Cât despre alte sporturi, Alexei ne-a spus că la noi se practică și parașutismul, motodeltaplanorismul.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Zborul cu motodeltaplanul – „te simți ca o pasăre”

Deși nu este un om care se impresionează ușor, fiindcă deja știe ce înseamnă viteză și risc, despre primul zbor cu motodeltaplanul, Alexei ne-a spus că a fost cuprins de o „euforie copleșitoare”. „După primele 5 minute după ce m-am desprins de la pământ, nu mai aveam aer. Două scaune, aripa și motorul, doar atât, și te simți ca o pasăre, iar sub tine e drumul care duce spre Ghidighici.”

Ce cred oamenii din Moldova despre sporturile extreme

Oamenii din Moldova se uită la noi ca la extratereștri. Cu cinci ani în urmă când intram în  troleibuz, în decembrie, cu o placă mare de 1, 60 m, cu cască și ochelari, toată lumea ne întreba: Unde la noi în Moldova se practică snowboarding? Iar asta e pentru că oamenii noștri nu mai văd nimic în afară de asfalt.

Unii oameni au setea asta, de a face anumite lucruri, nu pentru a pune pe YouTube, dar să facă ceva pentru ei. Altora le este bine în zona lor de confort. Cei care practică sporturi extreme sunt o categorie aparte de oameni: pozitivi, cu foc și scânteie, deschiși și săritori la nevoie.

Din categoria vise: „Jumătate de an în Bali pentru surfing”

Sunt multe lucruri pe care îmi doresc să le mai fac: să sar cu snowboardul din elicopter, să trăiesc undeva, în Bali vreo jumătate de an, să mă satur de surf, deși cred că este imposibil. Vreau să fac și un backflip cu motocicleta.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Cum este să faci sport extrem? Nu pot găsi cuvântul potrivit… doar trebuie să încerci”

De la hipism, la ciclism, apariția unor noi genuri de sporturi, a fost mereu privită pe alocuri cu neîncredere. Alexei ne spune că admiră foarte mult și sporturile clasice, însă acestea nu pot fi făcute în sânul naturii. „Noi, oamenii, de decenii pierdem tot mai mult legătura cu natura. Iar sporturile extreme îți permit să savurezi și natura, pe lângă supradoza de adrenalină.”

Sportul extrem este mai sigur decât mersul cu bicicleta prin oraș

Tânărul ne-a povestit despre întâmplări riscante și periculoase, care au avut loc doar din cauza faptului că nu a respectat tehnica securității, un element extrem de important. „Riscul este permanent și oriunde. Nu-i înțeleg pe oamenii care le permit copiilor să meargă cu bicicleta în oraș, având în vedere modul în care circulă mașinile. Sportul extrem este de multe ori  mai sigur, pentru că tu conștientizezi pericolul și riscurile la care te supui.”

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Cineva poate fi fericit, riscându-și viața

Ceea de ce are nevoie oricine în viață este dorință și intenție, ne spune Alexei. „Limita suntem noi. Omul poate face absolut orice, dacă nu se limitează. Gândurile se materializează. Tu nu ai dreptul să învinuiești pe nimeni, atât timp cât tu nu ai vise.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente