Anul 2014 a fost plin de proiecte, mai vechi și în premieră, proiecte care fac Moldova mai frumoasă și investesc în creștere. Noi am selectat câteva dintre cele mai interesante, inclusiv despre care am scris pe parcursul acestui an.
Există organizații de tineri care implementează foarte multe proiecte, pe parcursul mai multor ani, cum ar fi AIESEC, BEST sau LeaderSHE. Noi am încercat să selectăm proiectele mai noi și cu idei dintre cele mai neobișnuite.
Acestea au fost proiectele votate pe #diez din 2013: Cele mai bune 7 proiecte din Chișinău din 2013
Iată selecția noastră din 2014:
Cu câteva luni în urmă, un grup de tineri entuziaști și-au propus să reînvie acest loc de legendă. Pe parcursul acestui timp, grupul au fost susținut de către Ministerul Culturii, de către zeci de persoane ce au făcut donații și au adunat banii necesari pentru restaurarea Fântânei Cadânei. Pe 27 septembrie a avut loc evenimentul de inaugurare a fântânei.
Chisinau Youth Orchestra a fost unul din cele mai vizibile proiecte din 2014, atât prin concertele pe care le-au organizat, prin participarea la diferite evenimente (Fall Fashion Show), cât și prin flashmob-urile creative pe care le-au aranjat. Datorită lor, muzica clasică reînvie în Moldova.
La începutul anului, l-am numit unul din cele mai interesante proiecte, iar acum Academy of Manliness este la a treia ediție. Acest proiect îi învață pe tinerii elevi lucruri de bază, de la cum să-și lege cravata, până la cum să danseze vals sau cum să nu le fie teamă să vorbească în public.
Fetele pe biciclete în 2014 au fost mai active și au colaborat cu mai multe proiecte. Au oferit în dar o bicicletă și au ieșit și în afara Chișinăului. Noi ne bucurăm de faptul că proiectul continuă, precum și de încercarea de a avea un oraș prietenos pentru persoanele care preferă bicicletele.
Hai la țară în 2014 s-a extins și mai mult în Republica Moldova. Acum puteți găsi cazare practic în orice colț al țării. Organizatorii au lansat un mini-proiect #visitmoldova, de asemenea au organizat plimbări cu Dnestrohodul pe Nistru.
#6. Noaptea filmelor sub stele
Pe teritoriul Muzeului de Istorie au fost rulate filme de diferite genuri, care au scufundat Chișinăul în atmosfera anilor 50. Pe parcursul a 10 zile au fost urmărite 10 filme – poveşti de dragoste, prietenie şi înţelepciune, printre care “Charade”, “Cyrano de Bergerac” și “It’s a Wonderful Life”.
Un proiect realizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie, prin care studenților din Moldova care învață peste hotare li se oferă posibilitatea să facă, în timpul verii, stagiul de practică la una dintre companiile din Moldova. Astfel, mai mulți studenți, ca Dana Gangan, Dana Avramioti, Alina Savin, Vlad Mazureac sau Ana Suceanu și-au făcut practica în Moldova.
Mara este un proiect prin care se încearcă implicarea femeilor din mediul rural în activități de afaceri. Astfel, se organizează ateliere de împletit, prin care se fac haine pline de suflet.
Vintage este un proiect care încearcă să dezvolte arta în Republica Moldova, să conecteze artiștii cu persoanele interesate care ar vrea să cumpere sau să închirieze tablouri. Au fost organizate ateliere de creație, iar organizatorii proiectului au participat la expoziții și la evenimente sociale.
Hello Chisinau este un proiect, în cadrul căruia, niște tineri creează hărți specifice, care să le fie de folos turiștilor care vin în Moldova. Proiectul a ajuns deja la a treia ediție, ultima fiind cea dedicată Zilei Vinului în Republica Moldova, iar hărțile le puteți găsi chiar la aeroport.
#11. Go Original/ Just for Positive
Just for positive este o echipă de tineri care vor să facă Chișinăul mai frumos. Aceștia au decorat un troleibuz, au rugat persoanele pur și simplu să zâmbească, iar vara au organizat și un concert. „Vrem să transmitem ideea, că pe lângă aspirațiile înalte pe care le are orice visător, bucuria poate fi surprinsă uneori în lucrurile mai puțin asociate cu ea”, spun tinerii.
Un grup de tineri muzicieni care învață peste hotare a decis să facă ceva neobișnuit pentru a promova muzica clasică. Astfel, ei au organizat un concert într-o parcare și într-un muzeu.
Patru moldoveni cu o mașină și cu un poloboc uriaș pe post de spațiu de bagaje vor să ajungă în Mongolia. Nu e începutul unui banc, e începutul unei noi aventuri pentru patru tineri de 30 de ani care se regăsesc sub numele de echipă Mămăliga Warriors, în cursa spre Ulan Bator.
Unul dintre cele mai mediatizate proiecte ale acestui an a fost renovarea scuarului Teatrului Cehov. Din fericire s-au strâns fonduri necesare pentru renovare, există o echipă și există entuziasm, la fel ca la renovarea Fântânei Cadânei. Pentru noi, acest proiect rămâne încă unul care urmează a fi implementat și, cel mai probabil, va fi cap de afiș în 2015. Noi vom continua să urmărim acest proiect și să venim cu actualizări.
Bonus proiecte de urmărit în continuare:
Proiectul “100 de Movile” se axează pe spațiul cultural din Republica Moldova și România, spațiu în care folclorul este implementat din ce în ce mai activ în muzica modernă. După lansarea teaser-ului, noi așteptăm cu mare drag întreg filmul, care, la fel ca Scuarul Cehov, va fi cap de afiș în 2015.
MentorMe are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei, cu liceeni care aspiră să-și facă studiile peste hotare sau cu studenții care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Noi așteptăm să vedem poveștile tinerilor care au fost ajutați de mentori.
Trivia Quiz este un proiect al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Acesta a avut 8 ediții în vara acestui an la care au participat în jur de 15 echipe. Proiectul promite să revină din toamnă.