Vlad Mazureac, student în Polonia: Sper că și moldovenii, într-o bună zi, vor zâmbi pe stradă

d
Foto: Vlad Mazureac. PC: Arhiva personală

Vlad Mazureac este un moldovean, care învață la Universitatea Tehnologică din Varșovia, facultatea Inginerie Electrică și Calculatoare. De asemenea, face un stagiu la compania Moldcell.

#diez: Ce te-a motivat să aplici la programul de stagii JobStorm?

Vlad Mazureac: Ca și orice student, care învață peste hotare, vacanța are o importanță specială, întrucât revin în Moldova. JobStorm mi-a oferit oportunitatea de a face un stagiu acasă. Am reușit să combin utilul cu plăcutul.

De ce ai ales compania Moldcell?

Am aplicat să fac stagiul la Moldcell, fiindcă este o companie puternică ce are capital străin. În așa gen de companii, de obicei, totul este ca la carte, au specialiști foarte buni, condiții bune de muncă, motivație, spirit de echipă și multă voie bună. În viziunea mea, Moldcell se încadrează perfect în conceptul unei companii moderne, care are un puternic departament IT.

Ai urmat un program de inducție riguros?

Compania ne-a primit cu brațele deschise, cu dispoziție bună și nu mi-a dat răgaz pentru plictiseală. Eram zece stagiari și ne-au fost oferite oportunități din plin ca să ne cunoaștem între noi, dar și angajatorii să ne cunoască mai bine. Stagiarii sunt diferiți, cu experiențe și studii diferite, dar compania a avut grijă sa creeze un echilibru în tipul candidaților aleși. Am avut parte de excursii, discursuri motivaționale și întâlniri cu șefii de direcții, inclusiv și exerciții de team-building.

Ce abilități speri să obții în urma programului?

O viziune mai clară asupra jobului în domeniul IT într-o companie din Moldova. Sper să văd care e realitatea, pentru ca la o eventuală întoarcere acasă să nu fie o schimbare prea bruscă, de care probabil nu aș fi pregătit. De asemenea, sper să obțin cunoștințe generale din domeniul telecomunicațiilor, dar să și înțeleg cum funcționează o companie puternică.

 

Vlad Mazureac. PC: Arhiva personală
Vlad Mazureac. PC: Arhiva personală

Numește trei probleme întâlnite de studenții moldoveni în străinătate.

Problemele studenților moldoveni variază în dependență de țară. Dacă limba de instruire e diferită de cea de stat, apare problema integrării. În Polonia, de exemplu, doar secretara și profesorii vorbesc limba engleză, deci dacă ai o problemă mai delicată poți să întâlnești dificultăți în rezolvarea acesteia. La oficiul poștal, poliție, magazine, oficiul de migrație lucrurile nu stau mai bine.

În Austria, practic toată lumea vorbește fluent engleza, nu contează dacă e magazin, facultate sau medic. Dar austriecii sunt persoane mai reci comparativ cu polonezii. Dacă ești în compania unor austrieci, rareori se întâmplă ca toți, din respect, să vorbească engleza. O altă problema ar fi lectura opțională, fiindcă sunt oferite două cărți în engleză și vreo cinci în poloneză. Mai există și stereotipuri despre Europa de Est, mai ales că majoritatea dintre noi sunt și cetățeni ai României.

Prin ce se deosebesc moldovenii de polonezi?

Cred că moldovenii sunt mai prietenoși, în primul rând, pe alocuri mai descurcăreți, mai leneși, dar mai optimiști și binedispuși. Pentru moldoveni nu există nu pot, dar există „o să facem să fie bine”.

Cum vezi Moldova peste cinci ani?

Ca teritoriu – la fel. Ca mentalitate – poate puțin schimbată, dar nu radical. Mai este de muncit la acest capitol. Sper că și moldovenii, într-o bună zi, vor zâmbi pe stradă. Sunt aproape sigur că vom avea drumuri mai bune, prin asta au trecut majoritatea țărilor în procesul de integrare europeană. Sper ca lumea să nu mai dea mită, iar toți antreprenorii să achite TVA-ul și să nu comită evaziune fiscală.

Unde îți vezi viitorul?

Îmi văd viitorul în Moldova. Cu toate că unii privesc sceptic reîntoarcerea acasă, eu cred ca e posibil. Cel puțin, eu vreau să încerc și dacă până la urmă îmi voi construi viitorul altundeva, voi fi cu inima împăcată și cu ideea că am încercat, dar am dat-o în bară, iar Moldova nu mi-a oferit tot de ce am avut nevoie. Sper să nu fie așa și să fiu mulțumit de propria mea țară. Domeniul IT este în permanentă creștere în Moldova și sper că în câțiva ani, odată cu revenirea mea, să fie la un nivel și mai înalt.

Consideri că tinerii moldoveni care se află în străinătate ar trebui să se întoarcă acasă?

Cred că asta depinde de fiecare în parte, de atașamentul față de orașul, țara, locul unde ești născut. Unii văd Moldova ca locul care le dă un aer specific, alții dimpotrivă, se sufocă aici. Deci, aș zice că fiecare trebuie să stea acolo, unde se simte bine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente