(foto) Dnestrohod – noul mijloc de transport „made in Moldova”

Alexei se odihneste pe Dnestrohod
Foto: Alexei se odihnește pe Dnestrohod

„Stând la un pahar de vorbă cu Anastasia, ea îmi zice: „Hai mâine la 7:00 într-o excursie pe Nistru cu Dnestrohodul”. Nu sunt o persoană matinală, habar n-am ce-i ăla Dnestrohod, ne așteaptă o noapte de plină de muzică și povești în jurul rugului la Festivalul Medieval, dar zic – Hai!!!”, povestește Andrei, participantul escapadei de pe Nistru.

Dnestrohodul este un mijloc de transport fluvial, creat de către Alex Guțaga și Igor Ojog pentru a promova turismul pe Nistru. Alex este și fondatorul proiectului “Hai la țară”, prin care promovează turismul și tradițiile naționale, prin conectarea caselor de la sate la o platformă online, astfel acestea devin accesibile pentru turiști.

 

Dnestrohodul este traininic și rezistent, nu se răstoarnă așa usor
Dnestrohodul este trainic și rezistent, nu se răstoarnă așa ușor PC: Anastasia Pociumban

„Avem peste 200 de case conectate, în mai mult de 35 de localități din Moldova, astfel case sunt multe, turiști mai puțini. Este în vogă să pleci din țară la odihnă, dar fiind de la sat cunosc că sunt multe de văzut la noi. Cu scopul de a intriga tineretul nostru și a-i îndemna să viseze să cunoască Moldova și să descopere locurile de pe malul Nistrului, am creat împreună cu un prieten acest Dnestrohod. Scopul lui este de a arăta că turismul în Moldova nu se limitează doar la imaginația noastră.”

 

Drumul spre locul de unde va începe aventura
Drumul spre locul de unde va începe aventura PC: Anastasia Pociumban

Aventura tinerilor a avut loc între satele Cioburciu (Slobozia) și Cioburciu (Ștefan Vodă), unde a fost lansat cu succes dispozitivul plutitor Dnestrohodul. După câteva adaptări tehnice de moment și schimbări de vâslași, a urmat kayakul și salteaua gonflabilă.

 

Andrei și Igor pe salteaua gonflabilă
Andrei și Igor pe salteaua gonflabilă PC: Anastasia Pociumban
Una din plajele de pe Nistru
Una din plajele de pe Nistru PC: Anastasia Pociumban

Pe drumul parcurs au fost întâlnite în jur de 12 plaje de nisip fin și călduț de care a cam uitat lumea. Pe vremuri veneau turiști din tot URSS-ul la odihnă pe aici. Au mai rămas doar raci și tot felul de jivine care vin să se adape.

 

Transportarea Dnestrohodului spre Nistru
Transportarea Dnestrohodului spre Nistru PC: Anastasia Pociumban
Pregătirea dnestrohodului pentru lansare
Pregătirea Dnestrohodului pentru lansare PC: Anastasia Pociumban

Patru ore mai târziu – istoviți de vâslit, lihniți de foame, arși de soare, cu picioarele încrețite de apă, mușcați de țânțari și muște, un trepied și un GoPro „aduse jertfă” Nistrului, kaiakul cu scurgeri și salteaua gonflabilă găurită în două locuri, participanții au ajuns la destinația stabilită.

Andrei zice că va mai reveni, dar pentru data viitoare va fi mai pregătit: „Totul e un preț rezonabil (cred eu) pentru o aventură pe care nu o voi uita degrabă.

Voi reveni pe Nistru sau Prut foarte curând! De data asta cu:

# Spray anti-țânțari și anti-tot ce mușcă și suge sânge

# Echipament pentru înot

# Sacoșe Zip-lock pentru păstrarea dispozitivelor electronice și snack-urilor

# Trusă de instrumente pentru reparații și ajutări ale dispozitivelor plutitoare

# Trusă medicală”.

Pe datele de 12-13 iulie echipa “Hai la țară” va organiză o cursă cu saltele gonflabile pe traseul Vadul Rașcov-Poiana-Tarasova. Participanții cursei vor avea ocazia să facă o călătorie pe Nistru pe saltele gonflabile, pe care fiecare le va putea testa. Iar serile vor fi petrecute la sătenii din proiectul “Hai la țară”, cu muzică și voie bună.

 

Cei mai buni raci - sunt cei vii
Cei mai buni raci – sunt cei vii PC: Anastasia Pociumban
Echipa pe salteaua gonflabilă
Echipa pe salteaua gonflabilă PC: Anastasia Pociumban
Anastasia pe kayak. Pentru prima (dar nu ultima) data
Anastasia pe kayak. Pentru prima (dar nu ultima) dată PC: Anastasia Pociumban
Andrei se bucură de experiența trăită
Andrei se bucură de experiența trăită PC: Anastasia Pociumban
Alexei și Dl Pavel, membru al comunității Hai la Tara, lânga casa pe malul Nistrului ce o putem inchiria
Alexei și Dl Pavel, membru al comunității “Hai la Țară”, lângă casa pe malul Nistrului ce o putem închiria PC: Anastasia Pociumban

Proiectul “Hai la Ţară este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Reporteri speciali: Anastasia Pociumban și Andrei Trubceac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente