Un frumos schimb intercultural a avut loc recent în Chișinău, luni, 6 octombrie, în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”. În cadrul evenimentului „Global Village”, tinerii din lume au prezentat specificul țării din care provin, prin intermediul simbolurilor naționale, a costumelor și bucatelor tradiționale.
Mihai Sochircă, unul din organizatorii evenimentului, ne-a spus:
„Evenimentul este organizat în cadrul conferinței „Building Peace in Europe”, desfășurată pentru prima dată în Republica Moldova. Aceasta are drept scop familiarizarea oamenilor cu problemele și conflictele întâlnite în Europa de Est, ceea ce are loc cu suportul Guvernului American. Noi,Youth Ambassadors Summer Institute, suntem echipa care a câștigat grantul pentru Alumni Engagement Innovation Fund, echipa care, în anul 2012, a primit premiul pentru cel mai bun proiectul de genul Youth in Action.
La această conferință participă 35 de tineri și ei urmează, timp de o săptămână, să exploreze Chișinăul, să meargă într-o călătorie de studiu în Comrat, Tiraspol și Kiev. Vor avea de asemenea întâlniri cu diplomați și ambasadori.”
Vizitatoarea „Global Village”, Cocoș Corina, a relatat: „Am venit aici fiind interesată de cultura fiecărei țări care participă la eveniment. Cel mai mult m-a impresionat Azerbaijan, iar aceasta se datorează faptului că am aflat despre tradițiile locului, părerea lor despre religie, influența Rusiei asupra țării lor. Astfel am găsit câteva puncte comune cu Moldova. Este binevenită organizarea acestei manifestări, deoarece se promovează cultura și ar fi bine ca Moldova să plece la rândul său pentru a răspândi cultura noastră în lume.
Eugen Burlacu, vizitatorul evenimentului, a afirmat: „Am venit la această întâlnire călduroasă între mai multe etnii, pentru că am posibilitatea să vorbesc limbile străine pe care le cunosc, ceea ce contribuie la dezvoltarea capacităților. În primul rând vreau să practic franceza și un pic engleza. Am văzut ceva unic, deoarece sunt multe culturi care se diferențiază mult de a noastră. Am admirat costumele naționale, am gustat din mâncărurile expuse, cele mai bune, după mine, fiind de la țările nordice. Este un eveniment util, pentru că e un schimb intercultural și o oportunitate de a te relaxa în seara zilei de luni.”
Vă prezentăm țările care și-au împărtășit cultura la „Global Village”:
Malta
Islanda
Latvia
Statele Unite ale Americii
Germania
Grecia
Georgia
Estonia
Danemarca
Croația
Ucraina
Regatul Unit
Slovacia
Serbia
Belgia
Azerbaijan
Austria
Armenia
Norvegia
România
Rusia
Iar vizitatorii s-au distrat, au savurat gustările apetisante și au comunicat eficient între ei: