Educație prin film în mediul școlar din Moldova

1
Foto: PC: zamolxes.ro

Începând cu acest an școlar, în 31 de instituții de învățământ preuniversitar vor fi organizate o serie de proiecții de film documentar cu tematica drepturilor omului în cadrul orelor de clasă (ciclul liceal), însoțite de discuții și activități – ca metodă de predare non-formală și interactivă.

Scopul acestor activităţi este conştientizarea şi sprijinirea toleranţei şi a dialogului pe tema drepturilor omului în mediul şcolar, dezvoltarea gustului pentru filmul documentar şi pentru artă în general.

Primul proiect de acest fel a fost realizat cu 12 ani în urmă în Republica Cehă, iar din 2010 este implementat în Georgia, Armenia, Mongolia, Bosnia şi Herzegovina şi Macedonia. În Republica Moldova proiectul a fost lansat începând cu anul 2014 și se va desfășura pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul „O lume de văzut este realizat de OWH Studio în parteneriat cu People in Need (Republica Cehă), coordonat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, finanțat de Ministerul de Externe al Republicii Cehe, în cadrul „Transition Promotion Program”, și cu asistența financiară a Uniunii Europene și PNUD în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii.”

Liceele participante au fost selectate în baza unui concurs anunțat în primăvara anului curent.

Câte doi profesori din fiecare instituţie vor fi invitaţi la începutul lunii octombrie să participe la două ateliere de instruire privind metodele de predare non-formală prin intermediul proiecţiilor de film documentar – în timpul şi în afara orelor de clasă. Participanţii vor primi câte un kit educaţional, care va conţine un set de filme documentare cu tematica drepturilor omului (ex: drepturile copilului, discriminare, relaţii de familie, mediul înconjurător şi schimbările globale, conflict şi reconciliere, new media etc.) şi un manual metodologic cu informaţii detaliate despre aceste filme, seturi de întrebări/răspunsuri şi activităţi în cadrul orelor de clasă.

Scopul acestor activităţi este conştientizarea şi sprijinirea toleranţei şi a dialogului pe tema drepturilor omului în mediul şcolar, prin intermediul mijloacelor audio-vizuale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente