(foto) Doi Instagrammeri din Moldova au descoperit Transilvania în cadrul unui proiect foto

10623803_691923257564162_244892744_n
Foto: PC: Instagram/victorstavila

Doi instagrammeri din Republica Moldova, Alexander Spatari și Victor Stăvilă, au descoperit timp de câteva zile România în cadrul proiectului #TakeMeToRomania. Alături de ei au participat și alți 7 utilizatori înrăiți ai platformei Instagram din România și Belgia.

Proiectul în sine a presupus o călătorie vizuală, care s-a desfășurat în perioada 4 – 9 septembrie, de-a lungul căreia cei 9 tinerii pe care îi unește pasiunea pentru fotografie au documentat puncte de interes turistic pentru a le face cunoscute comunității Instagram, o rețea care adună peste 200 de milioane de utilizatori din toată lumea.

Traseul parcurs de aceștia a inclus câteva dintre cele mai pitorești locuri din Transilvania – Transfăgărășanul, Bâlea Lac, Sibiu, Biertan, Sighișoara, Brașov și Canionul Șapte Scări – obiective turistice care potrivit organizatorilor merită promovate și cunoscute de turiștii români, dar mai ales de cei străini.

Am decis să-i întrebăm Alex și Victor de ce au acceptat să participe în acest proiect și cu ce impresii au revenit acasă.

Alex, Victor de ce ați acceptat să participați în cadrul proiectului #TakeMeToRomania?

Alex: Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi plac aventurile și de aceea când prietenii mei instagrammeri din România mi-au oferit șansa să-i însoțesc în această călătorie, am acceptat fără a sta mult pe gânduri. Mi-a plăcut însăși ideea de a explora cele mai frumoase orașe și locuri din România. De asemenea, am primit o porție dublă de plăcere aflându-mă în compania oamenilor dragi.

Victor: Am acceptat din prima pentru că e primul proiect de așa gen în România, am vrut sa revăd Transilvania dar și sa fac cunoștință cu mulți instagrammeri interesanți din aceasta minunată țară.

Ce impresii v-a lăsat Transilvania și de ce ai recomanda-o altor persoane să o viziteze?

Alex: Transilvania este o regiune cu o istorie bogata și cu multe peisaje fascinante. Mi-au plăcut enorm orașele medievale ale Transilvaniei – Sibiu, Sighișoara și Brașov. Am avut o deosebită plăcere să mă plimb pe străzile înguste pietruite, să admir acoperișurile vechi din țiglă ceramică de pe turnurile medievale. Și nu în ultimul rând, m-a impresionat natura – munții, pădurile, lacurile, toate acestea redau o atmosferă misterioasă a regiunii.

Victor:  Asta e a doua mea călătorie prin Transilvania, la care iarăși am rămas uimit de locurile care le-am vizitat. Aș recomanda-o tuturor pentru că în primul rând e destul de aproape, drumuri bune și cu multe obiective și monumente istorice care comparativ cu cele din Moldova sunt bine păstrate.

Care a fost cel mai memorabil moment în timpul celor 6 zile?

Alex: Cel memorabil moment din excursie a fost călătoria prin drumul Transfăgărășan și lacul Bâlea în munții Făgăraș. A fost nemaipomenit de frumos, vreau să revin neapărat în locurile acestea.

Victor: Cred că totuși cel mai memorabil moment e acela că am făcut cunoștință cu așa oameni frumoși și creativi din Romania care au participat în acest proiect: Cristina @crisam și Robert @katarobi, Suzana @jjasmine, Raluca @raltamas, Lavinia @lavinia_cernau, Lorant @lorantpandea, Dragos @dragosbardac si Alex @spatari.

Cu ce telefon ați realizat pozele și care au fost aplicațiile pe care le-ați folosit pentru editare înainte să le uploadați pe Instagram?

Alex: Am realizat pozele mele cu iPhone 5S. Pentru prelucrarea lor am folosit Snapseed și VSCO. La fel în timpul călătoriei am avut ocazia să experimentez aplicația nouă de la Instagram – Hyperlapse, ce oferă posibilitatea de a filma video-urile în format „timelapse”.

Victor: Toate pozele mele din această călătorie au fost făcute pe Iphone 4S și pentru editarea lor am folosit cred că una din cele mai bune aplicații pentru editarea fotografiilor – VSCO cam.

Unde ați mai dori să ajungeți să faceți poze?

Alex: Eu nu am un loc anumit unde mi-ar plăcea să fotografiez. Îmi place să descopăr locuri și destinații noi și de aceea sunt mereu bucuros când apare această ocazie, fie că e vorba despre o curte mică din Sibiu sau cascadele imense din Brazilia.

Victor: Aș vrea mult să ajung în Islanda și să o cutreier în lung și-n lat și să fac multe poze în care aș arăta partea frumoasă a acestei țări.

Este un astfel de proiect viabil și pentru Republica Moldova?

Alex: Teoretic, totul este posibil. Dar din punct de vedere practic lucrurile sunt puțin mai complicate. În Moldova în timpul organizării unei asemenea călătorii ar apărea niște dificultăți în întocmirea traseului. Deși la noi exista multe locuri frumoase și interesante, ele sunt greu accesibile din cauza infrastructurii slab dezvoltate. Da, sigur, noi avem destinații turistice precum Orheiul Vechi și vinăriile subterane, dar aceste locuri nu sunt suficiente pentru organizarea unei excursii, scopul principal al căreia e fotografia. Pe lângă aceasta, la noi este foarte complicat să găsești parteneri și sponsori pentru un asemenea proiect. În prezent în Moldova Instagram încă nu reprezintă o metodă răspândită de promovare și marketing astfel excursia ar fi destul de costisitoare pentru participanții acesteia.

Victor: Sunt convins 100% că un asemenea proiect ar merge bine pentru Moldova, fiindcă acum e foarte ușor prin intermediul Instagram-ului să arăți lumii întregi obiectivele turistice a țării unde locuiești. Pentru mai multe poze din cadrul proiectului fotografic puteți accesa hashtag-ul #takemetoromania.

Toate pozele realizate de participanții proiectului #TakeMeToRomania pot fi văzute aici sau pot fi găsite cu ușurință pe Instagram cu ajutorul hashtag-ului #takemetoromania. Iar mai jos, puteți vedea fotografiile realizate de Alexander Spatari și Victor Stavila.

 

Alexander Spatari – Instagram/Spatari

 

Victor Stăvilă – Instagram/victorstavila

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente