1 septembrie este sărbătoarea care-ți provocacă sentimente mixte: unii elevi o așteaptă cu nerăbdare, pentru a-și revedea colegii, a-i cunoaște pe cei noi, pentru a obține cunoștințe frumoase și note bune.
Alți elevi, precum ar fi absolvenții, simt o oarecare frică din cauza viitoarelor examenelor de Bacalaureat, care marchează, de fapt, trecerea într-o nouă etapă a vieții – studenția.
În cadrul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” a avut loc marele eveniment de start al anului școlar. Picii din clasele I au primi în dar abecedare, care în acest an au fost editate într-un număr de peste 34 de mii pentru a urma o tradiție frumoasă de început de an. Alte sute de elevi și-au revăzut colegii, diriginții, profesorii, au cunoscut cadrele didactice noi. În cadrul dimineții festive, elevii au împărțit buchete de flori (după spusele elevilor – prețurile cărora oscilau între 70 – 100 de lei, dacă le procurai cu o zi înainte), au luat cărți noi și au discutat despre situația actuală din liceu.
Elevii claselor absolvente sunt cei care vorbesc despre sentimentele contradictorii. De exemplu, Diana Ivanes spune că acest an este extremal pentru ea: „Acum, în ultimul an de studii preuniversitare, m-am mutat din alt liceu. Din această cauză, probabil anul va depăși limitele normale ale une perioade de studii”, a adăugat Diana. Colegele sale au mai precizat că au emoții, punând accent pe perioada de Bacalaureat, care va urma peste nouă luni de studii.
Prezentatorul evenimentului festiv, Dumitru Dediu, elev în clasa a XII-a, profilul „Real”, a spus că impresiile lui sunt extrem de stranii. „Îmi doresc și sper că am pășit cu dreptul în noul și ultimul an liceal. Voi încerca să am reușite bune atât în cadrul orelor, cât și la activitățile extrașcolare. Orice activitate este importantă pentru dezvoltarea noastră personală, mai ales că urmează, peste o perioadă de timp, să pășim într-o viață mai matură și oarecum independentă. De asemenea, în ceea ce privește Bacalaureatul, eu simt atât pericol, cât și succes, doar o parte din mine îmi spune că voi susține totul, pe când cealaltă parte tot mă îndeamnă să învăț.”
Cristina Sîrbu, o altă elevă de clasa a XII-a „Real”, a afirmat următoarele: „Fiind sinceră, nu pot spune dacă am mari emoții. Acesta a fost al doisprezecelea careu din viața mea, și acest eveniment a devenit unul obișnuit pentru mine, încât puțin mă emoționează. Bineînțeles, e ultimul an de studii și poate ar trebui să fiu tristă. Ceea ce știu e că în acest an va trebui să dedic mai mult timp învățăturii – totuși voi susține BAC-ul. Va trebui să mă dezic de unele activități extra-școlare, ceea ce mă întristează mai mult. Totuși, consider că voi trece cu brio de examene, deși mi-e frică un pic de testul la matematică.” Ambii viitori absolvenți au urat tuturor să găsească cât mai mult timp pentru a studia eficient și, bineînțeles, să dedice timp și activităților extrașcolare, însă nu în exces.