Elevii pot participa la Olimpiada Internațională de Proprietate Intelectuală

olimpiada
Foto: Ediția a VII a Olimpiadei Internaționale de Proprietate Intelectuală pentru elevi

Pe 1 septembrie 2014 va fi dat startul ediției a VII a Olimpiadei Internaționale în domeniul proprietății intelectuale pentru elevii de liceu.

Scopul Olimpiadei este de a spori interesul tinerei generații față de proprietatea intelectuală, de a identifica copiii dotați, de a susține activitatea inventivă și de cercetare a tinerilor, de a ridica statutul inventatorului, precum și de a oferi copiilor talentați o șansă pentru a-și realiza potențialul, indiferent de țara de reședință sau de statutul social al părinților.

Organizatorii Olimpiadei sunt Serviciul Federal pentru Proprietatea Intelectuală (Rospatent), Academia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Rusiei (RGAIS), Camera de Comerț a Federației Ruse (CC FR). Olimpiada se desfășoară cu sprijinul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiului Eurasiatic de Brevete (OEAB), Societății autorilor din Federația Rusa (RAO).

În baza unui concurs național de proprietate intelectuală din Federația Rusă pentru elevii de liceu și cu asistența Rospatent, în ianuarie-iulie 2009 RGAIS a demarat un proiect-pilot intitulat „Inventivitatea și activitatea de cercetare a tinerilor – formarea unei noi elite intelectuale în Rusia”. Mai târziu, organizatorii proiectului au decis să transforme concursul menționat într-o Olimpiadă. În 2011, fiind susținută de către Francis Gurry, directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Olimpiada a primit statutul de internațională.

În perioada de când se organizează Olimpiada, la ea au participat elevi din țări precum: Australia, Armenia, Azerbaidjan, Barbados, Belarus, Moldova, Bulgaria, Kazahstan, Republica Cehă, Tadjikistan etc. La ediția din anul trecut a Olimpiadei s-au înregistrat în concurs mai mult de 13 mii de elevi de liceu.

La Olimpiada pot lua parte copii cu vârsta de 14-18 ani. Olimpiada se desfășoară în trei runde.

În cadrul Rundei I participanții vor lua parte la un concurs deschis, prin corespondență. Oricine se înregistrează pe site-ul www.olimpiada-rgiis.ru, primește un test, pe care trebuie să-l treacă pana la 20 decembrie 2014 în regim online. Testul va cuprinde teme din disciplinele școlare generale: istoria universală, matematica, științele naturale, limbile rusa și engleza.

La Runda II participanții vor scrie un eseu pe o temă propusa de către Comitetul organizatoric. Subiectele și unele recomandări privind scrierea eseului vor fi plasate pe site-ul menționat. Până pe 1 martie 2015, participanții la Olimpiada vor expedia lucrările lor pe adresa Comitetului organizatoric, care va face bilanțul etapei II și va stabili finaliștii Olimpiadei.

Runda III (finală) va avea loc la Moscova în trei etape: scrierea și susținerea orală a eseului (în limbile rusa și engleză), un joc de afaceri. În cadrul rundei finale a Olimpiadei se prevăd diverse activități în afara concursului: lecții, training-uri, programe culturale, întâlniri cu experți consacrați în domeniul proprietății intelectuale, mese rotunde.

Învingătorilor le vor fi acordate certificate pentru studii la Academia de Stat pentru Proprietatea intelectuala a Rusiei – singura universitate din Federația Rusă care pregătește specialiști în acest domeniu.

Cei care doresc să participe la această competiție intelectuală trebuie să se înregistreze de la 1 septembrie până la 20 decembrie 2014 pe site-ul www.olimpiada-rgiis.ru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente