Diana Costaș: Vreau să „adopt” un boboc pentru a-i putea facilita integrarea în societatea românească

IE -117 mod
Foto:Diana Costaș va oferi sfaturi tinerilor care doresc să-ți urmeze studiile în România

MentorMe are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei cu liceeni care aspiră să-și facă studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Azi o să o cunoaștem pe Diana Costaș, care va oferi mentorat tinerilor ce își doresc să-și urmeze studiile în România.

Diana Costaș a ales ca destinație de studiu România, iar în prezent tânăra urmează cursurile de master în Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Totodată, Diana face parte din comunitatea basarabenilor din București în cadrul proiectului „Migrant în România Interculturală” fiind mediator intercultural. Împreună cu Centrul Multifuncțional My Place aceștia organizează activități utile pentru integrarea tinerilor basarabeni în societatea românească.

De ce ai ales să-ți continui studiile în afara țării?

Am ales să-mi continui studiile în România mai mult din curiozitate. Am obținut o bursă și în Moldova, la Academia de Studii Economice din Moldova, însă am ales Bucureștiul, deoarece e un oraș mai mare, în care există o mulțime de oportunități pentru tineri.

1904086_825571294126853_963588535_n

Ce diferențiază sistemul educațional din România de cel din Moldova?

Prietenii pe care îi am acasă mereu se plâng de corupția existentă în universitățile din Moldova. În România nu există așa ceva. Profesorii nu i-au mită și nici măcar nu îndrăznești să vii cu așa idei năstrușnice, deoarece riști să fii exmatriculat. Tot ce reușești este datorită eforturilor și meritelor tale.

Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat odată ajuns peste hotare și cum le-ai făcut față?

Mulți spun când aud de România că „eee, e aici aproape, nu e greu, deoarece cunoști limba”. Da, cunoaștem limba, însă odată ajuns aici, îți dai seama că româna învățată în școală e diferită de cea vorbită în România și automat începi să te complexezi. Este foarte important să ai pe cineva acolo, care să te ghideze și să te ajute atunci când ai cea mai mare nevoie. Mi-a fost greu și frică la început, deoarece nu cunoșteam orașul, iar Bucureștiul e mult mai mare decât orașul meu de baștină – Ungheni, însă am reușit să le rezolv pe toate cu susținerea unui mentor pe care l-am avut la rândul meu.

961033_457400981072297_1995340497_n

Ai regretat vreodată că ai plecat din țară?

Nu am regretat niciodată că am plecat din Moldova, deoarece am avut ocazia să cunosc alți oameni, să văd o altă lume. Încurajez tinerii să aplice și la universitățile de peste hotare.

Ce te-a determinat să aplici drept mentor pentru o nouă generație de studenți moldoveni?

Am fost și eu boboc și știu cât e de greu la început, mai ales dacă nu cunoști pe nimeni din țara respectivă. Eu vreau să „adopt” un boboc sau o bobocică anume pentru a-i putea facilita integrarea în societatea românească.

10440134_904058026278179_997549717441378884_n

În Moldova, programele de mentorat sunt încă într-o fază incipientă. În opinia ta, cât de mult contează disponibilitatea unui mentor pentru dezvoltarea personală și profesională a unui individ ?

Contează enorm de mult. E foarte greu atunci când finalizezi studiile și îți dai seama că nu știi încotro să o ei. Pe când, dacă ai avea un mentor, tu ai putea ca alături de el, să te implici activ în multe activități, să cunoști oameni din cercul mentorului, oameni care ar putea să te ajute să deschizi uși.

Care crezi că este rolul studențimii moldovenești care a luat drumul străinătăților în dezvoltarea Republicii Moldova?

Eu sper și tind să cred că cetățenii moldoveni care au plecat la studii peste hotare vor reveni acasă pentru a pune umăr la umăr și a contribui la dezvoltarea țării prin experiența acumulată pe parcursul anilor de studii.

10288790_897704233580225_3674589927301725607_n (1)

Deseori cei care pleacă peste hotare sunt acuzați de lipsa de patriotism. Ce înseamnă a fi patriot pentru tine?

Patriot înseamnă să-ți iubești patria și să fii mândru de ea. Eu sunt mândră că m-am născut în Moldova și îmi promovez țara cât pot de mult.

Care sunt prognozele tale referitor la perspectivele Republicii Moldova?

Republica Moldova a înregistrat progrese uriașe în ultimii ani. Sunt sigură că Moldova va adera și se va integra în marea familie europeană.

10390374_883110678372914_7275524156472506239_n

Te-ai gândit vreodată să revii acasă? Ce ar trebui să se schimbe acasă pentru ca să faci acest pas?

Da, mereu mă gândesc să revin acasă și cu siguranță voi reveni pentru a contribui la dezvoltarea țării. Acasă mai sunt multe de schimbat: trebuie de înlăturat „cumătrismul”, corupția și e necesar să existe locuri de muncă pentru tinerii care doresc să revină ACASĂ.

Mai multe detalii despre programul de mentorat MentorMe poți citi aici.

DSCF3883

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente