Marcel Butnaru student în Anglia: O să mă întorc acasă cu un capital pentru a dezvolta Moldova

1278989_710638565617527_892317049_o
Foto: Marcel Butbaru va oferi sfaturi tinerilor care doresc să-ți urmeze studiile în Marea Britanie

MentorMe are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei cu liceeni care aspiră să-și facă studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Azi o să-l cunoaștem pe Marcel Butnaru, care va oferi mentorat tinerilor ce își doresc să-și urmeze studiile în Marea Britanie.

Marcel Butnaru este un tânăr din Republica Moldova care urmează cursurile facultății „Business Management” la „University of Huddersfield”. Actualmente, Marcel realizează un internship în cadrul companiei Hewlett-Packard în departamentul „Global Marketing”.

De ce ai ales să-ți continui studiile în afara țării?

Oportunitățile și metoda de predare m-a motivat să studiez peste hotare. Este o experiență care te transformă într-o persoană mult mai responsabilă. Învățăturile care le obții peste hotare nu pot fi comparate cu cele de acasă.

Ce diferențiază sistemul educațional din Marea Britanie de cel de la noi?

Aici în Marea Britanie, profesorii încearcă să cultive și să îmbunătățească ceea ce este bun în student, îl face mai profesionist. Ești încurajat pentru calitățile și abilitățile tale, și nu ești descurajat dacă ai făcut ceva greșit.

Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat odată ajuns peste hotare și cum le-ai făcut față?

Au fost foarte multe provocări, începând de la „cum să-mi caut gazda?” până la „cum sa ma înscriu la un control la un doctor?”. Marea Britanie este o țară foarte complexă, în care un student din afară întâlnește foarte multe dificultăți. La început prima provocare a fost încă de acasă, „cum să-mi caut gazdă” am întrebat mai mulți prieteni care deja erau stabiliți acolo, dar multe răspunsuri nu coincideau cu realitățile din orașul meu, mi-a fost greu dar mi-a reușit într-un final.

531845_566818356666216_1591509527_nAi regretat vreodată că ai plecat din țară?

Nu regret, pentru că deși sunt un patriot adevărat, mă gândesc mai întâi la mine, apoi la țară. Din păcate, situația din țară m-a convins că este nevoie de specialiști cu studiile făcute în afară.

Ce te-a determinat să aplici drept mentor pentru o nouă generație de studenți moldoveni?

După cum am menționat mai sus, am întimpinat foarte multe dificultăți când am venit în Marea Britanie, și îmi doream atunci să fie un program de mentorat, să existe o persoană care să mă ghideze, să-mi dea sfaturi cum e mai bine. Din acest motiv am decis să ajut alți tineri, pentru a îi îndruma să nu facă greșeli pe care le-am făcut eu.

În Moldova programele de mentorat sunt încă într-o fază incipientă. În opinia ta, cât de mult contează disponibilitatea unui mentor pentru dezvoltarea personală și profesională a unui tânăr?

Un mentor este foarte important. În Europa sau SUA mentoratul are deja o istorie. Foarte multe persoane care astăzi au afaceri au avut cel puțin un mentor.
La Hewlett-Packard, managerul meu are 39 de ani, până în prezent are un mentor, deoarece sfatul lui este foarte prețios pentru că are o experiența bogată.

Care crezi că este rolul studențimii moldovenești care a luat drumul străinătăților în dezvoltarea Republicii Moldova?

Studenții de peste hotare au un rol mic în dezvoltarea Republicii Moldova. Statul ar trebui să angajeze tinerii de peste hotare. O opțiune ar fi ca aceștia să lucreze de la distanță. Tinerii au o pregătire mai bună, și pot implementa lucruri bune din Occident. Cel mai mare beneficiu pentru Moldova ar fi dacă tinerii s-ar întoarce acasă, dar asta e practic imposibil.

10542020_905064096174972_5271985228406605761_n

Deseori cei care pleacă peste hotare sunt acuzați de lipsa de patriotism. Ce înseamnă a fi patriot pentru tine?

A fi patriot nu înseamnă să rămâi acasă, atât timp cât nu iți este rușine de țara ta, și promovezi cultura țării peste hotare, poți fi considerat un patriot.
Patriot nu poate fi considerată persoana care locuiește de un an în Marea Britanie și se consideră englez și nu moldovean.

Care sunt prognozele tale referitor la perspectivele Republicii Moldova?

Este greu de prognozat, este mai ușor de sperat. Nu doresc să ofer prognoze pentru că în ultimii ani am observat ca în Moldova multe se pot întâmpla.

Te-ai gândit vreodată să revii acasă? Ce ar trebui să se schimbe acasă pentru ca să faci acest pas?

O să mă întorc acasă cu un capital pentru a dezvolta țara. În niciun caz nu mă voi întoarce acasă pentru a face bani.

Mai multe detalii despre programul de mentorat MentorMe poți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente