Pe 9 august, în incinta comunității Cocoșul Roșu, a avut loc o întâlnire tovărășească dintre membrii grupului de tineri entuziaști, care și-au propus să reînvie o legendă din nordul Moldovei, și anume, Fântâna Cadânei.
Fântâna Cadânei este un monument-martor al bătăliei de la Lipnic a lui Ștefan cel Mare, unicul loc de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde a avut loc o asemenea bătălie semnificativă a marelui voievod.
La această șezătoare au venit numeroși susținători ai proiectului de restaurare: bloggeri, donatori și simpli oameni care au dorit să audă cum, de fapt, vor decurge lucrările de renovare ale acestei fântâni de legendă.
Iurie Cojocaru este unul din membrii grupului de inițiativă, care susține proiectul tocmai din București. „Într-adevăr fac parte din acel segment al poporului care a plecat să caute noi oportunități în alte spații, însă nu încetez să contribui la dezvoltarea patrimoniului național. Sunt prezent aici și mă bucur enorm că am trecut de o primă etapă a acestui proces de renovare, însă urmează una și mai dificilă: implementarea practică a acestuia.” Iurie a declarat că un scop totuși a fost obținut – cel de a mobiliza și de a solidariza comunitatea locală de a se implica în reînvierea unei legende, care va deveni mult mai cunoscută după executarea lucrărilor.
Ion Ștefăniță, reprezentantul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), a mai adăugat că schițele proiectului sunt pregătite de către arhitectul Teodor Naval. De asemenea, a fost semnat un contract tripartid împreună cu un antreprenor local, iar toate acțiunile ce vor demara începând cu săptămâna viitoare, vor fi prezentate într-un mod transparent.
În cadrul întrunirii au fost discutate elementele planului de renovare, precum ar fi: procurarea materialelor necesare renovării (pentru colac, zidăria fântânii); lucrările propriu-zise, care vor dura câteva săptămâni; curățirea apei fântânei; cheltuielile necesare; inaugurarea fântânii (care se presupune a avea loc în perioada Zilelor Europene ale Patrimoniului). De asemenea, membrii grupului speră la o continuitate a proiectului, care va presupune evenimente mai mici (ca de exemplu – plantarea arborilor în preajma fântânii), însă care vor fi, la fel, susținute de către comunitatea locală, precum și de primăria satului Lipnic.
Irina Ghelbur a spus că tema Fântânei Cadânei a devenit faimoasă în timpul socializărilor dintre familie și prieteni, ceea ce demonstrează că mediatizarea proiectului și scopul social al acestuia a fost îndeplinit. De asemenea, o concluzie a evenimentului a fost că poate și societatea locală este departe de cultură, dar anume prin asemenea acțiuni ea poate fi educată.
Grupul tinerilor entuziaști activează deja de câteva luni și acțiunile acestuia sunt lipsite de conotație politică, însă își dorește să determine comunitatea locală la o implicare mai avansată în dezvoltarea patrimoniului național.