Restaurarea Complexului Arhitectural „Vila cu parc Mândâc” va deveni posibilă datorită parteneriatului între Moldova şi Polonia, a căror specialiști au inițiat cercetările pe data de 24 iulie al anului curent.
Pentru a începe lucrările, experții polonezi vor efectua cercetări pe acel teren timp de o săptămână, colaborând cu o echipă de specialiști moldoveni, condusă de arhitectul Rita Garconiţă.
Potrivit Moldpress, Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că în prezent se efectuează lucrările de documentare și inventariere a complexului, pentru a elabora conceptul şi proiectul de restaurare a conacului.
„Până în primăvara anului 2015 vom avea calculele financiare şi devizul de cheltuieli. După aceea, împreună cu partea polonă vom identifica sursele financiare şi vom iniţia proiectul de executare a lucrărilor”, a informat Gheorghe Postică.
Complexul arhitectural „Vila cu parc Mândâc” este situat la o distanţă de 25 km de Drochia, între localităţile Mândâc şi Cotova. Acesta a aparţinut unei familii de nobili polonezi Ohanowicz și a fost proiectat cu elemente specifice arhitecturii tradiţionale poloneze, având un parc asemănător grădinilor clasice din Roma. Arhitectul Alexandru Bernardazzi a fost cel care s-a ocupat de planificarea parcului şi conceptului general al acestuia, ce are o suprafaţă totală de 16,4 ha.
Conacul „Vila cu parc Mândâc” este înscris în lista obiectivelor incluse în registrul monumentelor de stat, prin hotărâre de Parlament, şi în lista monumentelor de arhitectură peisagistică. Astfel, conacul este un monument cu dublă protecţie – a Ministerului Culturii şi a Ministerului Mediului.