BAC 2014: Experiența de observator în cadrul unui examen de bacalaureat

nucopiez
Foto: Fotografie din cadrul lansării campaniei Nu Copia PC: Nu Copia

Echipa #diez în timpul monitorizării examenelor de Bacalaureat a vrut să vadă și perspectiva celor care sunt supraveghetori, cum aceștia văd elevii, ce observă ei și cum aceștia simt că sunt percepuți de către elevi. Astfel am vorbit cu o persoană care a fost observator la examenul la matematică.

Per BAC ad astra sau notițe de pe frontul BAC-ului

„Anul acesta am avut ocazia să fiu observator la un examen de Bacalaureat, o experiență de voluntariat care am vrut să-mi arate reforma BAC-ului din interior.

Până la ziua X

Cu câteva zile înainte de examen observatorii care vor asista la unul sau mai multe examene sunt instruiți cu privire la schimbările care au avut loc, procedurile ce trebuie respectate și etapele BAC-ului. Fiecare primește regulamentul, date de contact și responsabilitățile sale.

Observatorii sunt bine pregătiți aș zice eu. Cu câteva zile înainte de examen are loc o ședință de instruire și cunoaștere a regulamentului și a procesului.

Ziua X

7.30-8.00 Observatorii sunt repartizați în licee

8.20 – 8.45 Am ajuns la liceul la care am fost repartizată. În câteva minute a început scanarea elevilor. Absolvenții sunt scanați de către directorul centrului de BAC pentru a verifica dacă au sau nu telefoane. Țigările erau lăsate la intrare. Totuși, au fost câțiva tineri în scurte călduroase, care sunt rugați să le lase la intrare. Majoritatea fetelor au fost în rochii și nu a fost depistat nimic cu scanerul. Totuși erau și persoane îmbrăcate în chestii metalice sau purtând curea.

8.50 – 9.00 Elevii sunt în săli, conform repartizării. Împreună cu membrii comisiei mergem într-o sală de examen să ascultăm pe ce latură se deschid testele.

9.30 – 9.40 Participanții încep a scrie testul. Eu am fost asistent la examen de matematică. Mi-amintesc precum se zicea că deodată se vede cine nu prea cunoaște. Da, se vede. La centrul de BAC la care am fost eu erau în jur de 400 de tineri, repartizați în mai multe săli. Unii au început să scrie deodată, alții au răsfoit și au început cu problemele mai complicate. Unii au închis testele și nu au scris nimic.

9.40-12.40 Examenul maturității

Cum obișnuiesc să sperie unii profesori, BAC-ul este un examen al maturității. Astfel, unii dintre tineri pășesc în viața matură cu pastile de valeriană, cărbune și pastile împotriva durerilor de cap. Alții aveau iconițe pe masă. După o oră de examen în jur de 10 tineri din sala în care mă aflam au dat testele goale.

Se copiază? Nu am văzut să fie cineva cu telefon sau să caute surse de inspirație aduse de acasă. Totuși, probabil din lipsa materialelor de suport, unii tineri încearcă să copieze unii de la alții, încercând să deslușească maculatoarele colegilor din față sau să își antreneze vederea prin a observa cifrele din stânga sau dreapta. Posibil că la examinarea înscrierii video, acest lucru va fi penalizat. Sugestia mea ar fi să fie așezați după modelul tablei de șah cei ce dau examene la real sau umanist sau să fie diferite variante de teste.

12.40 – 13.30 După examenul de bacalaureat, testele sunt sortate după profil și conform plicurilor în care au venit. Se face un proces verbal care include datele statistice de la examen.

BAC pe altă parte a baricadelor

Eu la BAC nu țin nici cu elevii, nici cu profesorii și nu am venit cu scopul de a scoate pe cineva din sala de BAC – totuși am simțit că unii absolvenți m-au perceput negativ, astfel simțeam cum mă urmăresc perechi de ochi prin toată sala. Eu am verificat câteva persoane dacă au căști, dar nu au fost identificate.

Este o experiență curioasă, interesantă dar e și o provocare – 6 ore de comunicare și observare prin diferite săli, atmosfera e încordată și probabil cel mai fericit moment este sfârșitul BAC-ului.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente