BAC 2014: 19 elevi au încercat să fraudeze examenul la limba de instruire

telefon_examen_magazinsalajean_ro1-680×365
Foto: Foto simbol. PC: moldova.org

Examenul de bacalaureat de astăzi, 6 iunie 2014, a fost susținut de 27.604 elevii din clasa a XII-a și peste 6 mii restanțieri din sesiunile anterioare.

Tot astăzi, alți 4.348 de candidaţi din mediul alolingv au susţinut examenul de limbă şi literatură rusă.

În cadrul unui breifing organizat de Ministerului Educației privind desfășurarea examenului de bacalaureat la limba de instruire, Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, a declarat că 19 de candidați au încercat să fraudeze examenul. În rest, proba s-a desfășurat în condiții normale.

 

Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii. PC: captură video privesc.eu
Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii. PC: captură video privesc.eu

Anatol Topală a apreciat maturitatea și responsabilitatea elevilor, care „au înțeles că doar prin efort pot obține oportunitățile pe care și le doresc”. Acesta a adresat mulțumiri și cadrelor didactice.

„Grație verificărilor aleatorii, cu detectoare de metale, operate înainte de examen, numărul fraudelor a scăzut semnificativ. Faptul că am avut doar 19 cazuri de fraudă înregistrate, ne dă încredere că tot mai mulți elevi au ales să se bazeze doar pe cunoștințele proprii.

Condamnăm faptul că rezolvările unor subiecte au apărut din nou pe rețelele de socializare, la câteva ore de la începutul examenelor. Vom insista ca fiecare caz să fie investigat de autoritățile competente, iar persoanele care se fac vinovate să fie trase la răspundere.”

Directorul AAC a remarcat că elevii care au fraudat examenul s-au folosit de telefoane și copiuțe, dar nu au fost mai mult de 3 astfel de cazuri în fiecare centru de bacalaureat.

Cât despre cazurile în care candidații nu s-au regăsit în liste sau numele acestora era scris greșit, dl Topală afirmă că „sunt câteva cazuri legate de faptul că responsabilii de la instituțiile de învățământ nu au introdus corect informația în baza noastră de date. Astfel acești candidați vor avea ocazia să susțină examenul în sesiunea suplimentară”, care se va desfășura în perioada 16 – 23 iulie 2014.

Candidații care au fost eliminați de la o probă de examen, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile ulterioare, a notelor la probele susținute anterior eliminării.

La prima probă de bacalaureat din acest an, susținută de elevii alolingvi la limba și literatura română, au fost dați afară 13 elevi, deși inițial au fost declarați doar 12. Astfel, numărul candidaților care au încercat să fraudeze BAC-ul în acest an s-a ridicat la 32.

Următorul examen pe care urmează să-l susțină candidații este cel la limba străină pe 10 iunie, curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente