(foto) După un antract de un deceniu, Circul din Chișinău își redeschide ușile cu un show spectaculos

collage
Foto: După un deceniu, Circul din Chișinău revine cu un show spectaculos PC: #diez/ Cember Olesea

Astăzi, 28 mai, după o pauză de mai bine de 10 ani, în cadrul unei conferințe de presă a fost inaugurată Arena Mică a Circului de Stat din Chișinău.

Deschiderea oficială va avea loc la 30 mai în cadrul unui show special pentru toate vârstele, cu participarea a peste 20 de artiști de talie mondială din Finlanda, Norvegia, Rusia, Ucraina, SUA, Nicaragua și Republica Moldova. Pe Arena Mică a Circului vor evolua jongleri, clovni, echilibriști, acrobați cu numere aeriene și se vor face acrobații pe motocicletă.

Prezentă la conferința de presă organizată cu ocazia inaugurării arenei mici a Circului, ministrul Culturii, Monica Babuc, a mulțumit echipei care, grație efortului depus, au transformat incredibilul în realitate, readucând la viață Arena Mică a Circului. „Este rezultatul străduinței unor oameni dedicați, care şi-au adus aportul pentru menținerea artei circului la noi în țară”, a subliniat ministrul Babuc. „Ne bucură nespus faptul că, în preajma zilei de 1 iunie revenim în acest lăcaş al copilăriei”, a mai notat Monica Babuc.

IMG_5222

La rândul său, administratorul general al Circului de Stat, Andrei Locoman, a menționat contribuția tuturor partenerilor la realizarea acestui proiect, care a durat 4 luni. „Costul proiectului de amenajare a arenei mici este de un milion și jumătate de lei. Banii au provenit din donațiile și sponsorizările agenților economici care și-au dorit să ajute la deschidere. Spre exemplu fabrica de dulciuri Bucuria, care a confecționat scaunele și pe care stă logo-ul companiei sau Covoare Ungheni, care a amenajat arena mică cu un covor roșu așa cum îi stă bine unei arene de circ. Statul a participat și el la amenajarea sălii, dar cu o cotă parte mult mai mică decât cea a donatorilor care au venit și au prestat diferite servicii”, a declarant Andrei Locoman.

În perioada 30 mai-29 iunie va fi prezentat pentru publicul amator programul internațional „Magia Circului”.

Printre invitații speciali ai programului de deschidere este Eva Julia Christie, din Norvegia, cu un divertisment de magie cu animale (în jur de 35 animale), printre care: tigrul alb, leul alb, lupi, pisici etc. Aceste animale sunt deja adevărate vedete care au fost filmate în mai multe proiecții cinematografice, precum: „Carla e o tigroaică celebră”, „Gladiatorul”, alături de Russel Crowe, şi în filmul francez „Doi fraţi”. De asemenea, în cadrul spectacolului de deschidere va evolua celebrul iluzionist Michael King din SUA – unul dintre cei mai vestiți iluzioniști din Las Vegas.

Gimnastul Rotari Dumitru, 23 de ani, s-a reîntors recent dintr-un circ din Rusia, iar vineri va evolua în cadrul show-ului cu un număr de echilibristică. Pentru a evolua acasă, tânărul a refuzat un turneu în România și unul în China. „Cred că pe mine cade o responsabilitate mai mare, deoarece spectacolul se ține la mine „acasă”. Atunci când mă reîntorceam din turnee, aici era un dezastru, iar acum mă pot mândri și eu ca artist că am o casă a mea”, mărturisește tânărul care face gimnastică de la vârsta de 17 ani.

IMG_5238

Organizatorii planifică prezentarea a câte 3-4 programe artistice pe an. „Acum deja lucrăm pentru programul care va avea loc în luna septembrie și care se va ține până la începutul lunii noiembrie. După care va urma o pauză pentru pregătirile spectacolului de Revelion. Ne vom strădui să asigurăm un circuit continuu, pentru că asta ne va ajuta și pe noi mai departe, ca sursele acumulate aici să fie investite în dezvoltarea arenei mari. Nu vor fi sume considerabile pentru că nu avem subvenție, iar întreținerea animalelor și onorariile artiștilor costă”, a declarat administratorul general al Circului de Stat ,Andrei Locoman.

Potrivit lui Andrei Locoman, spectacolele de circ ar putea reveni pe arena mare a Circul de Stat în decurs de trei-patru ani. „Acum toată atenția administrației se va îndrepta spre strângerea fondurilor pentru realizarea unei reparații capitale a clădirii circului. Primul pas în acest sens reprezintă elaborarea unui deviz de cheltuieli estimativ, ca în dialog cu autoritățile să se cunoască etapele și costurile proiectului de reparație capitală a edificiului. Avem niște cifre, dar nu le pot numi pentru că pot fi eronate. Cea ce putem să spunem acum, dacă lucrurile vor avea tempoul respectiv, în trei-patru ani putem tăia panglica de la Sala Mare a Circului de Stat”, a declarat acesta în cadrul conferinței de presă susținută astăzi.

Arena Mică a Circului dispune de 300 de locuri amplasate în 3 rânduri, diametrul arenei este de 9,46 m. Pentru a intra în sala unde se vor ține spectacolele va fi folosită deocamdată intrarea de serviciu.

Spectacolele vor avea loc începând cu 30 mai până pe 29 iunie și se vor ține în zilele de vineri ora 17:00, sâmbătă și duminică ora 12:00 şi 16:00. Prețul biletelor pentru spectacole variază de la 180 la 250 lei.

 

Arena Mică a Circului la începutul lunii martie PC: Serjio Laburenco/Locals.md
Așa arăta Arena Mică a Circului la începutul lunii martie PC: Serjio Laburenco/Locals.md
Arena Mică a Circului la începutul lunii martie PC: Serjio Laburenco/Locals.md
Așa arăta Arena Mică a Circului la începutul lunii martie PC: Serjio Laburenco/Locals.md
IMG_5191
Arena Mică a Circului dispune de 300 de locuri amplasate în 3 rânduri. PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5192
Arena Mică a Circului dispune de 300 de locuri amplasate în 3 rânduri PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5194
„Covoare Ungheni” sunt cei care au amenajat Arena Mică cu un covor roșu PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5197
Sala dispune de 300 de locuri PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5199
Noile scaune PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5203
Andrei Locoman, Monica Babuc și dresoarea Eva Julia Christie din Norvegia PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5207
Arena Mică a Circului de Stat din Chișinău PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5225
Artiștii care vor prezentat spectacolul „Magia Circului” PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5230
Arena Mică a Circului de Stat din Chișinău a fost amenajată în 4 luni PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5248
Dumitru Rotari și numărul său de echilibristică PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5251
Dumitru Rotari și numărul său de echilibristică PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5261
Arena Mică PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5267
PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5273
PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5283
PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5284
Leul alb, George, mai tot timpul doarme liniștit în cușca lui, a fost adus dintr-o rezervație din Africa PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5288
PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5300
PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5304
Tigrul alb Paris se dă în vânt după atenție PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5306
Tigrul alb Paris se dă în vânt după atenție PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5309
Emblema circului pe noile covoare moldovenești pe care vor păși micii spectatori PC: #diez/Cember Olesea
IMG_5312
Emblema circului pe noile covoare moldovenești pe care vor păși micii spectatori PC: #diez/Cember Olesea
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente