Cum a decurs prima zi de Moldova ICT Summit 2014 la secțiunea ICT4Entrepreneurs

ictentrepreneurcollage
Foto: Șase din vorbitorii din catrul sesiunii de ICT4Entrepreneurs de la Moldova ICT Summit 2014 PC: Colaj Moldova ICT Summit

Echipa #diez urmărește de aproape cea de-a cincea ediție a Moldova ICT Summit, și pentru că în program se preconiza să se vorbească și despre start-up, am dedicat prima zi de summit secțiunii ICT4Entrepreneurs.

La această secțiune au fost mai mulți vorbitori atât locali cât și internaționali, și vă vom reda ideea generală care au vrut să o transmită prin prezentarea lor.

Sesiunea de dimineață.

#1. Bogdan Iordache, How to web

Bogdan PC: Moldova ICT Summit
Bogdan PC: Moldova ICT Summit

Bogdan este fondatorul unei din cele mai mari conferințe de web business și tehnologie din sud-estul Europei: How to web. La Summit a vorbit despre cum putem să ne transformăm dezavantajele în puncte tari (livetext-ul de la discursul său îl puteți vedea aici: Bogdan Iordache Livetext).

Bogdan pune foarte mare accent pe construirea unei comunități în jurul tău care să te ajute, de unul singur e practic imposibil să reușești dacă faci un start-up. Cheia succesului sunt oamenii din jurul tău, atât echipa cât și finanțatorii sau clienții, însă și aceștia trebuie educați într-un anumit fel.

Unul din sfaturile lui Bogdan e să încercați inițial să rezolvați problemele care sunt acolo unde ați început lucrul și să fiți cât mai flexibili când adaptați ceva. Exemplul lui Bogdan era a unui prieten care a creat o platformă airbnb pentru bărcile din Grecia, lucru care nu ar fi de succes în Moldova de exemplu, dar ar putea fi cu căruțele.

O platformă recomandată este f6s.com – unde găsiți mai multe acceleratoare de afaceri.

#2. Anca Albu, CEE Changers

Anca PC: Moldova ICT Summit
Anca PC: Moldova ICT Summit

Anca a vorbit despre lucrul că dacă faceți o afacere doar ca să faceți bani, cel mai probabil veți eșua. La fel a dat mai multe sfaturi cum puteți să vă îmbunătățiți, de la rețeaua de contacte, la echipe sau cunoștințe. Mai multe nu vă spun, vedeți în prezentarea de mai jos.

(Livetextul de la sesiunea Ancăi îl puteți vedea aici: Anca Albu Livetext)

#3. Edmundas Balčikonis, TrackDuck

Edmundas PC: Moldova ICT Summit
Edmundas PC: Moldova ICT Summit

Edmundas este cofondator la TrackDuck și a povestit despre experiența sa de persoană care a încercat multe. Unul din sfaturi este să vă distrați atunci când faceți ceva, dacă nu vă veți distra, vă veți plictisi și vă veți pierde entuziasmul, iar fără entuziasm proiectul vostru este ca și mort. De asemenea să nu scăpați oportunități.

TrackDuck-ul este al patrulea proiect, primele 3 au fost lamentabile, iar al patrulea s-a dovedit de succes doar deoarece au avut norocul să câștige o competiție la care au participat întâmplător. E important să aveți oameni de încredere în echipă, mai multe vedeți în livetextul cu Edmundas: Livetext Edmundas Balčikonis.

Proiectul îl găsiți aici: TrackDuck

A doua sesiune de după pauza de cafea

#4. Ragnar Sass, Pipedrive/Garage48

Ragnar PC: Moldova ICT Summit
Ragnar PC: Moldova ICT Summit

Ragnar este co-fondator la Pipedrive, unul din cele mai populare sisteme de CRM din lume și Ragnar spune că ei au succes, deoarece au așteptat și în timpul în care au așteptat au lucrat la îmbunătățirea produsului.

Dacă un produs e bun, 60-70% din noi clienți îți sunt aduși de către vechii sau actualii clienți, astfel cu cât mai mare crește cu atât mai mare devii.

Ragnar spune că trebuie să fiți pregătiți ca membrii echipei să vă devină familie și mereu să alegeți oameni mai deștepți ca voi. La fel trebuie să înțelegeți că unele afaceri pot merge doar dacă sunt pornite din SUA, altele din Europa, trebuie să înțelegeți specificul și contextul.

Un caz interesant povestit de Ragnar a fost atunci când au descoperit un sistem care era fix copia sistemului lor, furat bucățică de cod cu bucățică de cod, au furat chiar și greșelile, atunci ei au folosit blogul companiei să povestească despre asta, și Ragnar spune că a fost unul din cele mai bune lucruri care putea să se întâmple. Asta le-a adus un plus de vizibilitate, și le-au crescut vânzările, de aceea depinde de atitudinea și creativitatea voastră cum percepeți lucrurile care se întâmplă.

De asemenea, trebuie să vă mențineți oferta și modul de lucru, indiferent cine vă este client sau investitor, dacă vă veți schimba cum spun ei, vă veți pierde ceea ce sunteți, iar proiectul va muri în scurt timp.

Învățați lucruri noi în fiece zi, faceți greșeli și acumulați experiență.

#5. Robert Knapp, CyberGhost

Robert PC: Moldova ICT Summit
Robert PC: Moldova ICT Summit

Robert spune că nu există securitate pe internet, la fel dacă folosiți cloud-ul trebuie să luați în considerare că veți fi monitorizat. Robert a fost unul din vorbitorii care au povestit cu patos despre felul cum sistemul american de securitate se bagă în viața privată a oamenilor.

Robert a spus că dacă vă fondați o companie crezând că așa veți face bani mai ușor, puteți să o închideți înainte ca să o deschideți, că la sigur veți eșua.

Un proiect de succes este acela în care ai un sentiment deosebit că ai un bun impact asupra societății în care trăiți.

În timpul discuțiilor s-a vorbit despre faptul că în partea noastră a Europei, două din cele mai populare afaceri online sunt cele axate pe servicii și pe jocuri, însă din păcate puține din ele aduc un plus de valoare, trebuie să gândim la probleme mai mari, dacă rezolvați o problemă globală veți avea și o piață globală.

După masă 

#6. Vitalie Eșanu, Privesc.eu

Vitalie PC: Eugen Luchianiuc
Vitalie PC: Eugen Luchianiuc

Vitalie Eșanu a povestit cum a apărut pe piață și s-a dezvoltat privesc.eu. Despre cum vin banii, de unde s-au găsit bani inițial și cum ar trebui să folosim resurse ca Facebook-ul la maxim pentru a ne promova.

Primii bani au venit din donații, apoi din buzunarul propriu, apoi câteva granturi de la crearea unui ONG, apoi s-a găsit un angel care a ajutat privesc.eu. Și privescul nu e un simplu site, ci este o șmecherie sub formă de widget care apare pe mai multe platforme. Acum Privesc.eu vrea să devină o televiziune.

#7. Max Masiutin, Ritlabs

Max a povestit despre succesul The Bat, o platformă de email de alternativă care se concentrează pe securitate. Sunt pe piață de mai bine de 17 ani.

Max spune că în țările în care se luptă cu pirateria vânzările merg mai bine. Astfel trebuie să înțelegem că atunci când descărcăm ceva piratat, indirect ne scădem nouă înșine vânzările.

La secțiunea ICT4Entrepreneurs a mai vorbit și Ana Cobzaru de la Bitdefender, iar după ora 16:00 a fost un panel de discuții cu toți vorbitorii de la această secțiune. Dacă vreți să aflați ce se discută la panelurile de discuție veniți la Moldova ICT Summit.

Urmăriți summit-ul pe Twitter cu hashtag-ul: #ictmoldova sau pe Facebook: Moldova ICT Summit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente