Peste 1400 de elevi din 38 de școli din țară participă astăzi, 16 aprilie, curent la o testare pilot în cadrul Programului Internațional pentru Evaluarea Elevilor (PISA). Testarea de bază în cadrul Programului va avea loc în anul 2015.
PISA este un studiu comparativ internațional care are scopul de a măsura competențele de bază ale elevilor de 15 ani, obținute către sfârșitul ciclului gimnazial, în trei domenii: științe, matematică, citire/lectură. PISA este inițiat de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).
Testarea PISA din anul 2015 va fi a șasea la număr organizată la nivel mondial, aceasta fiind lansată în anul 2000. În program sunt implicate peste 70 de ţări, acesta având o vizibilitate majoră în țările Uniunii Europene. Rezultatele evaluării demonstrează cât de pregătiţi sunt elevii la finele clasei IX-a pentru a învăța, pentru a continua studiile şi pentru viaţă în general. Totodată, studiul arată care e nivelul de pregătire al elevilor comparativ cu semenii lor din alte țări.
În anul 2015, Republica Moldova va participa pentru a doua oară la PISA. Țara noastră a aderat la acest program internațional în anul 2009.
În cadrul testării din 2009, elevii din Republica Moldova au obținut rezultate slabe la testul internațional PISA 2009. Astfel, la domeniul de bază – lectură/citire, în PISA 2009, Republica Moldova s-a situat pe poziţia 65 din 74 de ţări participante. Elevii din țara noastră au atins un scor mediu la lectură de 388 de puncte, acest nivel fiind sub media atinsă în toate ţările.
La domeniul matematică, în PISA 2009, Republica Moldova s-a situat pe poziţia 59 din 74 de ţări participante, iar în domeniul ştiinţe pe poziţia 57 din 74 de ţări participante.
PISA se realizează în ţările participante la fiecare 3 ani.