Elevii din Moldova vor concura la olimpiadele internaţionale din Turcia

Blue_Mosque_Istanbul_Turkey
Foto: PC: boomsbeat.com

Câştigătorii olimpiadelor din Moldova, la proba de limbă turcă, vor avea ocazia să reprezinte cultura Moldovei, concurând la cele 16 olimpiade internaţionale din Turcia, alături de alţi olimpici din 160 de ţări.

În cadrul Festivalului Limbii şi Culturii din Moldova, desfăşurat de către liceele moldo-turce din Republica Moldova, au fost premiaţi pentru prima dată şi olimpicii la proba limba şi literatura română, transmite IPN.

Evenimentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Au fost prezentate dansuri şi cântece din diferite ţări, precum şi recitaluri de poezie în limba română şi limba turcă.

Organizarea acestui festival a început în septembrie anul trecut. În urma colaborării între Direcţia generală educaţie, tineretului şi sport (DGETS) a municipiului Chişinău şi cele patru licee teoretice „Orizont” din Moldova, a fost constituită o comisie din specialişti, care a jurizat elevii participanţi la probele recital de poezie, dans şi cântec tradiţional, oferindu-se premii băneşti în valoare totală de peste 13 mii de lei.

Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, a spus că Moldova şi Turcia au un trecut comun, dorind multă pace, atât Moldovei, cât şi Turciei. „Avem o cultură care uneşte ţările noastre. Sunt sigur că, dacă toţi copiii noştri vor continua să fie educaţi atât de frumos, viitorul nostru va fi foarte luminos”, a spus ambasadorul.

Festivalul Limbii şi Culturii din Moldova este organizat pentru prima dată, având la bază tradiţia concursului „Moldova – plai de cântec şi de dor”. În premieră în concurs au fost incluşi şi olimpicii la limba română.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente