(foto, video) Top 10 cele mai fascinante fenomene ale naturii

4675255-R3L8T8D-650-1133058295
Foto: PC: Adme.ru

Natura are o mulţime de minunăţii. Stihiile sale sunt cu adevărat impresionante. Unele fenomene ale naturii, pe cât de spectaculoase pot fi, pe atât de distrugătoare şi inexplicabile.

Natura a uimit dintotdeauna omenirea, și nu doar prin frumusețea unor peisaje, ci și prin ineditul unor fenomene, care aproape că par incredibile.

#diez a ales cele mai spectaculoase dintre ele:

#1. Brinicle
Formaţiuni de gheaţă bizare, aceste brinicle sau „stalactite de gheaţă” reprezintă sloiuri de gheaţă submarine. Când apa mării îngheaţă, se formează o mixtură de apă sărată mai densă care tinde să se scufunde încet. Din cauza temperaturilor extreme, însă, apa de sub această mixtură îngheaţă și se transformă în sloiuri de gheaţă gigante.

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#2. Norii Mammatus
Deşi sunt absolut superbi, este foarte adevărat că apariţia lor este de rău augur; norii mammatus prevestesc de cele mai multe ori apariţia unei furtuni sau a fenomenelor meteorologice extreme. Sunt compuşi în principal din particule de gheaţă, se extind pe sute de kilometri în orice direcţie, iar formaţiuni individuale pot rămâne vizibile static timp de 10-15 minute.

PC: calincorpas.ro
PC: calincorpas.ro
PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#3. Arcul din ceață
Arcul alb este similar unui curcubeu-colorat. Acesta se formează însa din ceață, nicidecum după o ploaie.

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#4. Fulgerul Catatumbo
Misteriosul “fulger Catatumbo” este un fenomen unic în lume. Localizat la gura râului Catatumbo (lacul Maracaibo, Venezuela), fenomenul este un fulger care formează un arc de înaltă tensiune, având o înălţime mai mare de 5 km. Acest fulger poate fi văzut în circa 150 nopţi din an, durând aproximativ 10 ore pe noapte şi apărând de 280 de ori pe oră.

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru
PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#5. Fenomenul Capuccino

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

Oamenii de știință explică faptul că spuma este creată din “impurităţile” din ocean, cum ar fi sărurile, chimicalele, plantele moarte, peştii descompuși, dar și excrețiile algelor marine. Iar apoi toate sunt amestecate de curenții puternici care, precum niște turbine, formează această spumă.

PC: aliceboboc.wordpress.com
PC: aliceboboc.wordpress.com

#6. Tornada de foc
Tornada de foc, cunoscută și drept „diavolul de foc”, apare atunci când o coloană de aer cald intră în contact cu un foc de pe sol. Până acum, se știa că tornada de foc durează doar câteva minute, însă Chris Tangey a observat ciudata tornadă timp de 40 de minute.

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#7. Gloria de dimineață
„Gloria de Dimineaţă” este un fenomen meteorologic foarte rar întâlnit, el a fost observat în Australia de Nord, mai exact în Golful Carpentaria, acest nor are o lungime de până la 1.000 km, înalt de la 1 până la 2 km şi se poate deplasa cu o viteză de până la 60 km/h.

PC: Adme.ru
PC: Adme.ru
PC: Adme.ru
PC: Adme.ru

#8 Mareele roşii
Mareele roşii arată astfel datorită unor alge marine, care înflorite invadează suprafeţe mari de ocean sau de plaje cu o culoare roşie sângerie. Unele din ele pot fi relativ inofensive, dar altele pot fi prevestitoare de toxine mortale ce pot cauza moartea peştilor, a păsărilor şi a mamiferelor marine. În unele cazuri, chiar şi oamenii pot fi afectaţi, deşi nici o expunere umana nu e cunoscută a fi fost fatală.

PC: timetv.ro
PC: timetv.ro

#9. Los penitentes
Formațiunile de gheață “Los penitentes“ au această denumire datorită asemănării lor cu niște călugări îmbrăcați în alb.
Los penitentes se formează pe ghețarii montani din cauza trecerii vaporilor de apă din ceață direct în stare solidă (sublimare), care sunt modelați apoi de vânturile puternice. Înălțimea lor poate varia între câțiva centimetri și 5 m, iar pentru alpiniștii care se încumetă să-i traverseze, pot fi foarte periculoși.

PC: timetv.ro
PC: timetv.ro
PC: timetv.ro
PC: timetv.ro

#10. Supercelule
Supercelulele sunt furtuni extraordinar de puternice. Ele sunt de obicei fenomene izolate, ce pot dura ore întregi şi uneori se pot divide în două, o furtună ducându-se spre stânga şi cealaltă spre dreapta. Supercelulele aduc cu ele cantităţi imense de ploaie şi vânt, şi sunt adesea responsabile pentru tornade, deşi pot acţiona şi fără tornade. Supercelulele sunt aducătoare de grindină de dimensiuni uriaşe şi sunt frecvente în SUA.

PC: dailytimewaster.blogspot.com
PC: dailytimewaster.blogspot.com
PC: dailytimewaster.blogspot.com
PC: dailytimewaster.blogspot.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente