(video) Doi frați din Moldova au fondat cel mai cunoscut studio de animație din România

163538_articol
Foto: Andrei Brovcenco (foto dreapta și Vasile Brovcenco (foto stânga)

Frații Andrei (24 de ani) și Vasile Brovcenco (32 de ani), originari din Republica Moldova, au lansat în 2009 una dintre puținele companii de animație și efecte speciale de pe piața din România.

Când au lansat studioul de animație și efecte speciale Framebreed Animation Studio, Andrei și Vasile Brovcenco au îmbinat cunoștințele pe care le aveau din facultate cu pasiunea pentru cinematografie. Astfel, în timp ce Vasile Brovcenco este absolvent al Politehnicii din București, Andrei a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica I.L. Caragiale, relevă Wall-Street România.

„Facem ce este greu de făcut pe platou sau imposibil. Încă din 2004 voiam să lansam o astfel de companie și este ceva care ține de ce puteam face cel mai bine. De când eram mici, noi desenam foarte mult și trebuie să fii bun la desen pentru că dacă nu ai simț artistic, nu ai ce să faci. Ai nevoie de creativitate. Ne uitam la DVD-uri cu animații, iar acum am ajuns și sa fim admirați de oameni pe care noi ii admiram când ne uitam la aceste filme”, spune Andrei Brovcenco, cofondator și Head of 3D în cadrul agenției FrameBreed.

Au început cu o investiție de câteva sute de euro în două calculatoare

Astfel, în 2009 și-au făcut un credit de câteva sute de euro pentru a-și cumpăra două calculatoare, iar după jumătate de an au avut și un angajat. Printre primii clienți s-au numărat Pepsi și retailer-ul Plus (cumpărat de Lidl), iar, intre timp, au ajuns cel mai cunoscut studio de animație și efecte speciale din România, cei doi lucrând cu cele mai mari agenții locale de publicitate pentru realizarea de reclame.

În 2013, compania a avut o cifră de afaceri de circa 256.000 de euro comparativ cu 210.000 de euro în 2012. De asemenea, în urma cu doi ani, agenția a avut un profit net de 85.000 de euro, conform Ministerului de Finanțe.

„Anul trecut am avut în jur de 20 de proiecte în Romania, în special reclame. Iar de curând ne-am ocupat de „Proiecte din trecut”, un film de epoca pe care a trebuit să-l facem autentic pentru vremea în care a avut loc. De obicei veniturile generate de piața locală sunt la egalitate cu cele din străinătate, însă în străinătate avem cereri în special pentru filme, filme pilot, seriale, post-producție. De asemenea, clienții din străinătate știu să dea feedback, când ne cer ceva, știu exact cât va dura, pe când în România, uneori, clienții vor să schimbe un spot într-o zi. Intenția noastră este sa facem cât mai multe filme și seriale și să creștem internațional”, spune Vasile Brovcenco, cofondator și director artistic al companiei.

Compania celor doi frați moldoveni, FrameBreed lucrează cu clienți din SUA (California), Italia, Franța, Turcia, Anglia, Germania, Dubai sau Ucraina.

Nominalizați la echivalentul Cannes pentru regie în domeniul efectelor speciale

Cel mai important proiect din străinătate a fost realizarea părții de vizual a secvenței „Sponge Bob Square Pants 4D: The Great Jelly Rescue” din cadrul seriei animate de televiziune Sponge Bob Square Pants 4D. Sponge Bob este unul din cele mai populare caractere de desen animat din Statele Unite ale Americii, produs în cadrul studioului de animație Nickelodeon, din California.

Cu acest proiect FrameBreed a și fost nominalizat la secțiunea pentru efecte speciale remarcabile în cadrul Visual Effects Society (VES ), premii care recunosc cele mai bune efecte vizuale ale anului. „Este echivalentul Cannes pentru regie. Noi ne uitam la serial și nu știam cât de important și popular este. Păcat că nu este la același nivel industrial și în România”, spune Andrei Brovcenco.

Cei doi frați, stabiliți în România, dar originari din Republica Moldova, își doresc să se dezvolte internațional în special. Realizarea unui spot TV de 30 de secunde durează în general 3-4 săptămâni, iar realizarea de efecte speciale pentru un film implică aproximativ aceeași durată.

O reclamă animată costă 15-20.000 de euro

De asemenea, costul unei reclame pentru televiziune (de circa 30 de secunde) este în jurul a 15-20.000 de euro, dar prețul poate să fie mai mic totul depinzând de numărul de personaje, de tipul de animație. Pe de altă parte, realizarea secvenței pentru animația Sponge Bob, cel mai mare proiect al FrameBreed, a costat peste 300.000 de euro. Suma exacta este confidențială.

Vor să lucreze pentru cât mai multe filme și seriale

„Oamenii sunt greu de recrutat, dar îi găsești până la urmă. Cei mai multi au lucrat înainte în producția de jocuri, dar avem angajat și un medic. Lucram cu modulatori, animatori, directori tehnici, dar toți au aceeași pasiune: cinematografia”, spune Andrei Brovcenco.

Cei doi antreprenori nu au făcut estimări despre cifra de afaceri pe care ar putea să o înregistreze anul acesta.

„Momentan avem mai multe discuții, dar nu este un business foarte previzibil, depinde foarte mult de cum abordam clienții. Însă, vrem proiecte mari, vrem sa facem efecte speciale pentru lungmetraje, vrem cât mai multe proiecte de animație pentru seriale. Poate într-o zi, în anii care urmează, o să producem un film. Pentru că piața ne permite, oamenii sunt talentați, iar costurile sunt mai mici față de Vest. Oricum, credem că o să fie mai bine anul acesta. Acum lucrurile merg încet, dar am avansat mult ca business față de 2013”, spune Vasile Brovcenco.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente