Centralele nucleare nu pot fi niciodată 100% sigure

pict56
Foto: Centrala atomică Fukushima, PC: dels.nas.edu

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a declarat luni că organismul pe care-l conduce va continua să revizuiască normele de securitate în urma accidentului de la Fukushima, dar a ținut să precizeze că o centrală nucleară nu poate fi niciodată 100% sigură, relatează AFP.

Pe de altă parte, el consideră că ‘o parte din problemele legate de deșeurile și de combustibilul nuclear folosit pot fi gestionate sub aspect tehnic, dar acceptarea socială și politică este greu de obținut’. informează AgerPres.

Aceste remarci survin într-un moment când, pe lângă cele șase reactoare ale centralei de la Fukushima, alte 48 de reactoare nucleare de pe întreg cuprinsul Japoniei sunt oprite pentru verificări.

Explozia produsă pe 11 martie 2011 la centrala nucleară de la Fukushima, după un cutremur urmat de tsunami, nu s-a soldat imediat cu victime din cauza radiațiilor, dar se estimează că circa 1.650 de persoane au murit ulterior din cauza degradării condițiilor de viață în zonă.

Una din consecințele exploziei de atunci este că opinia publică japoneză a devenit reticentă față de energia nucleară și 80% din populația țării cere o extinderea a producției de energie din alte surde decât cele nucleare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente