A fost votat raportul privind liberalizarea regimului de vize cu UE

vize-republica-moldova-UE
Foto: Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova a fost votat în cadrul Comisiei LIBE PC: infoprut.ro

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European, din 12 februarie curent, a votat Raportul cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Raportul susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfârşitul lunii februarie 2014.

Reamintim că, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2014, Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, a efectuat o vizită oficială la Chişinău.

Informaţii suplimentare:
La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni.

La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelelor membre ale UE în baza inițiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente