Vodca – principala cauză a deceselor premature din Rusia

TLW-20120727-184135
Foto: Vodca, băutura „vinovată” pentru procentul ridicat al deceselor timpurii din Rusia PC: slowerpulse.com

Numărul ridicat de decese premature din Rusia este cauzat de faptul că ruşii beau atât de mult alcool, în special votcă, susţine un studiu publicat recent. Acesta spune că 25% din bărbații ruși mor înainte de vârsta de 55 de ani, cei mai mulți din cauza consumului de alcool.

Cauzele deceselor sunt boli conexe consumului de alcool sau cauzate de acesta – boli ale ficatului sau chiar intoxicație cu alcool, spre exemplu. Sunt mulți care mor în accidente în care ajung să fie implicați după ce beau sau pentru că se iau la luptă, la beție, ne relevă Think Outside The Box.

Studiul care vine cu aceste concluzii este considerat cel mai amplu făcut vreodată în acest sens, în Rusia. El a fost realizat de cercetători de la Centrul Rus pentru Cancer din Moscova, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi din cadrul Organizaţiei Internaţionale a OMS pentru cercetarea cancerului, din Franţa. Cercetarea a implicat peste 151.000 de adulţi din trei oraşe ruseşti, cărora, timp de zece ani, le-au fost monitorizate obiceiurile legate de consumul de alcool şi sănătatea

În intervalul menționat, 8.000 dintre aceștia au decedat. Cercetătorii au luat în calcul şi studii anterioare, realizate pe 49.000 de familii, care au fost chestionate despre obiceiurile privind consumul de alcool ale membrilor lor.

Cei mai mulţi dintre consumatorii de alcool analizaţi erau şi fumători, ceea ce nu făcea decât să agraveze starea de sănătate şi riscul de deces. În 2006, Rusia a luat din nou măsuri stricte de control al comerţului cu alcool, de la taxe mărite la restricţii privind vânzarea.

Cercetătorii susţin că, de atunci, consumul de alcool a scăzut cu o treime şi că procentul de bărbaţi care să moară înainte de vârsta de 55 de ani a scăzut de la 37% la 25% (ceea ce oricum rămâne o rată ridicată, în comparaţie cu, spre exemplu, Marea Britanie, unde acest procent este 7%). Acum, o jumătate de litru de votcă costă 150 de ruble (aproape 5 euro). Băutorii înrăiţi analizaţi de studiu consumau cel puţin un litru şi jumătate de votcă pe săptămână. În 2011, media de consum de alcool pe cap de adult din Rusia era de 13 litri de alcool pur pe an, din care 8 litri numai de spirtoase, în special votcă.

Ruşilor le place să bea, să o facă lată. Aceasta este principala problemă. Ruşii au băut întotdeauna mult. Ei spun că fac asta din cauza vremii reci din Rusia, a frigului, dar este doar o scuză. Este un stil de viaţă al naţiunii şi trebuie să se schimbe. Restricţiile şi taxele trebuie să continue şi un alt factor important înspre schimbarea aceasta ar fi îmbunătăţirea statutului socio-economic al oamenilor, plus educaţia”, consideră cercetătorul David Zaridze, de la Centrul Rus pentru Cancer din Moscova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente