Vlad Caluș, Mihai Sochircă și Vlad Dobrovan au lansat proiectul ”Academy of Manliness” prin care încearcă să creeze un club unde tineri între 16-18 ani să poată învăța lucrurile de care are nevoie un gentilom. Deadline-ul pentru a aplica e 17 ianuarie.
#diez1: Ce este Academy of Manliness?
V.C: ”Academy of Manliness” este un club pentru tineri băieți de 16-18 ani care doresc să se perfecționeze ca personalitate, care tinde să-i familiarizeze cu etica bărbătească, manierele bărbătești, etica vestimentară și comportamentul unui bărbat în societate. Totodată clubul tinde să-i dezvolte pe plan psihologic, gen cum să-și atingă scopurile personale, arta de a fi lider sau cum să-și asume responsabilitățile.
Mai multe despre Academy of Manliness găsiți aici: Aplicare Academy of Manliness
#diez2: Cine este creierul acestui club?
V.C: În spatele clubului sunt 3 oameni, eu, Vlad Caluș, fondator al proiectului cubo.din.md, Mihai Sochirca, absolvent al proiectului Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Initiative, Vlad Dobrovan, participant al EuroNEST. Toți 3 suntem fondatori ai proiectului și voluntari din diferite organizații sau proiecte, am fost cu toții participanți ai mai multor ediții ai aceluiași proiect, UpGreat de AIESEC Chișinău. Noi nu vrem să ne poziționăm ca persoane care știu totul despre cum e să fii un gentleman, ci ca persoane care învață lucruri în același timp cu membrii clubului.
#diez3: Cum v-a venit ideea de a crea ”Academy of Manliness”?
Odată, înainte de a pleca la un eveniment, am văzut că n-am o cravată legată, trebuie să pierd ceva timp ca să găsesc câteva tutorial-uri pe net și prin imagini și text, în final am reușit să o fac, era un alt tip decât celea de până acum, atunci am înțeles că nu doar eu nu pot lega o cravată, dar mai sunt o mulțime de băieți la care cravatele stau legate pe raft de tatăl lor și mereu pleacă la el pentru a lega, de ce ei singuri nu experimentează și încearcă ceva nou? Atunci am înțeles că e nevoie de un ”Academy of Manliness Club”
#diez4: Care este motivația voastră de a lansa un astfel de proiect?
V.C: Facem toate acestea, deoarece există o problemă majoră în societate, pentru că băieții astăzi au alte interese și nu respectă ceea ce era înainte, s-a uitat despre smoking și joben, astăzi sunt actuale un chipiu pe laterală și pantaloni largi, chestia elementară de a deschide ușa pentru o femeie sau domnișoară, pare a fi bizare astăzi pentru unii băieți. Astfel, noi, fondatorii proiectului am identificat această problemă și încercăm să o soluționăm, pentru a sensibiliza această problemă în comunitatea în care trăim.
#diez5: Ce credeți că o să schimbați și de ce credeți că vă va reuși?
V.C: În primul rând, o să sensibilizăm această temă, societatea o să fie mai atentă la chestiile neplăcute care se petrec din partea băieților astăzi, pentru ca mai apoi să fie mai bine. Vrem ca băieții să discute mai frumos, să utilizeze o română curată și plăcută pentru urechile tuturor și să fie mai atent față de femei, să deschidă ușa în fața lor, să facă complimente sau să fie mai liber față de ele, deoarece unul din scopurile primare este să-i ”dezghețăm” pe membrii proiectului, pentru ca ei să devină mai sociabili, responsabili și interesanți ca persoane. Băieții o să poată elementar să-și lege o cravată sau papion, deoarece astea sunt printre primele lucruri practice pe care îi vom atenționa, acum ei n-o să mai aibă nevoie de ajutorul tatălui său pentru aceasta, dar din contra îl vor învăța tehnici sau modele noi.
#diez6: Cine poate face parte din clubul ”Academy of Manliness”?
V.C: Oricare doritor băiat cu vârsta de 16 până la 18 ani, unde sunt posibile și excepțiile, spre exemplu dacă e cineva de 15 sau 19 ani cu o aplicare foarte bună, sigur poate deveni membrul clubului nostru.
#diez7: Ce presupune acest club și ce vor învăța participanții acolo?
V.C: Clubul presupune o serie de sesiuni și workshop-uri unde aceștia vor învăța cât mai multe practici și chestii atrăgătoare pentru ei, care le vor folosi mai apoi, agenda include în sine: tehnici de a crește încrederea în sine, cum să devină un lider în societate, cum să discute corect și să facă complimente și când trebuie să le facă, cum să lege o cravată sau papion, cum corect să închei un sacou sau să asortezi cămașa la el. Majoritatea lucrurilor fiind foarte simple și elementare, dar sunt extrem de neglijate astăzi.
#diez8: Cum vedeți voi continuitatea proiectului?
V.C: Noi credem în faptul că ei vor deveni în primul rând mai proactivi în societate, vor fi primiți altfel chiar și de sexul feminin, deoarece vor avea chestii care-i deosebesc de semenii săi în comunitatea lor, fie asta clasă, școală sau alt proiect. În versiunea Beta, care se va desfășura în primăvară și va dura 2 luni, membrii clubului vor trebui să facă un proiect sau ceva similar pentru a utiliza cunoștințele acumulate în club.
diez9: Ce spun prietenii despre acest proiect?
V.C: Prietenii noștri sunt foarte încântați de ideile noastre, tuturor cărora prezentăm ideile ne spun că în sfârșit s-au găsit persoanele care au pornit cu o astfel de inițiativă, în special plăcut din partea fetelor care au promovat clubul la maxim și atenționau cât este de importantă existența unui astfel de club în Chișinău și cât de necesar era până acum. Am găsit chiar și persoane, care au venit cu simple sugestii, opinii sau păreri la adresa noastră electronică sau chiar au propus să fie mentori ai clubului.
#diez10: De ce crezi că un gentleman va fi mai apreciat de fete?
V.C: Pentru că e mai diferit în primul rând, e o persoană de la care emană o altfel de energie și plăcere de a-i asculta, privi și admira. Majoritatea oamenilor își fac prima impresie după modul în care ești îmbrăcat, respectiv membrii noștri mereu vor fi apreciați foarte bine, deoarece una din regulile primare în club este faptul că ei trebuie să vină la sesiuni în smart casual, gen pantofi și cămașă, dar nu e numaidecît chiar business casual, când ei ar fi mereu la patru ace, în costum, cravată sau papion etc.
diez11: Știi proiecte similare care se petrec în alte țări?
V.C: Sunt mișcări pentru bărbați foarte mult, gen NoShaveNovember sau Movember, dar niciodată nu erau anume cluburi de acest gen, erau școli de etică, deschise atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar bărbații mereu erau mai pasivi și sceptici la aceste chestii, plus era un public mereu mai înalt, noi am hotărît că public de 16-18 e un public ideal și perfect, deoarece anume în perioada aceasta băieții se dezvoltă ca personalități, caută noi aspirații și interese pentru viitor, iar prin intermediul clubului îi putem duce pe o cale mai bună. Este un site, artofmanliness.com de la care am găsit foarte multe sfaturi și chestii pentru a le utiliza în proiectul nostru și promovăm prin intermediul acestui site, anume ”Arta de a fi bărbat” și importanța acesteia, deoarece chiar e o artă uitată.
V.C: Noi mulțumim foarte mult oamenilor care sunt cointeresați în tot ceia ce facem noi și vin mereu cu sugestii și păreri, oamenii care sunt alături de noi și au acceptat să ne ajute și mereu vin cu idei, care fac fundamentul clubului din ce în ce mai puternic și desigur oamenilor care ne-au apreciat și promovează proiectul, deoarece astfel noi garantăm continuitatea lui