S-a stins din viaţă inventatorul rus Kalashnikov

380x250_mihail-kalasnikov-a-implinit-93-de-ani
Foto: Mihail Kalaşnikov s-a stins din viaţă la vîrsta de 94 de ani, PC: finantistii.ro

Astăzi pe 23 decembrie, în vârstă de 94 de ani, inventatorul celebrei arme de asalt care îi poartă numele s-a stins din viaţă.

Kalashnikov a murit în Ijevsk, capitala republicii Udmurtia, a transmis Victor Ciulcov, secretarul de presă a preşedintelui Udmurtiei.

Născut într-o familie de țărani înstăriți (kulaci), în satul Kuria, gubernia Altai, era al 17-lea din cei 19 copii ai familiei, dintre care au supraviețuit 8. Victimă a „dekulacizării”, Mihail a cunoscut, la vârsta de 11 ani, deportarea în Siberia, împreună cu întreaga sa familie. A evadat în două rânduri, la vârstele de 15 ani și, respectiv, de 17 ani, apoi a lucrat într-un depozit al căii ferate din Turkestan.

A avut ideea creării unei mici puști de asalt, fiabilă și rapidă, pe care i-a prezentat-o mareșalului  Nikolai Voronov. Acesta l-a sprijinit și l-a sfătuit să-și perfecționeze pușca-mitralieră care, în sfârșit, va fi reținută de statul sovietic pentru a fi produsă începând din 1947. Această pușcă este denumită în rusă Автомат Калашникова citit: Avtomat Kalașnikova , celebra AK-47, cunoscută mai ales sub numele de Kalașnikov. Simplitatea, ușurința și rusticitatea sa au condus-o spre un succes mondial, fiind produsă în peste o sută de milioane de exemplare, inclusiv copiile.

În total, Mihail Kalașnikov a creat aproape o sută cincizeci de arme diferite. Este, potrivit biografiei sale, omul cel mai decorat din Rusia în viață, (Ordinul Lenin, premiul Stalin 1949, de două medalii Erou al Muncii Socialiste).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente