Ucraina ar fi putut primi cel puţin 26 de miliarde de dolari de la Uniunea Europeană, dacă ar fi semnat un acord cu Bruxelles-ul.
După ce Kievul a mers la Moscova cu un plan de salvare şi a solicitat 15 miliarde de dolari, opoziţia ucraineană este mai hotărâtă ca niciodată să înlăture Guvernul de la putere. „Vom face tot posibilul ca acest Guvern, care a adus ţara în pragul unui colaps economic şi o criză politică, să se retragă”, a declarat liderul opoziţiei, Vitali Kliciko.
Între timp, o sursă din cadrul UE a declarat pentru Reuters că Ucraina ar fi putut obţine de la europeni cel puţin 19 miliarde de euro, echivalentul a 26 de miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi şi granturi în perioada 2014-2020. Totuşi, această sumă nu a fost menţionată niciodată în timpul negocierilor bilaterale.
Unii lideri ai UE mai speră că Ucraina va reuşi să semneze Acordul de Asociere. Ministrul lituanian de Externe a declarat într-un interviu pentru publicaţia UNIAN că Uniunea Europeană nu se va bate cu Rusia pentru Ucraina. Şi asta deoarece aderarea Kievului la comunitatea europeană nu este nici un meci de box şi nici o licitaţie la care câştigă cel care plăteşte mai mult.
„Oferta rămâne pe masă. Cerem Ucrainei să garanteze ceea ce aşteptăm noi de la fiecare ţară, adică să demonstreze că respectă principiile democratice şi drepturile omului. Vrem să facă acest lucru cu determinare”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
După ce în ultimii ani a beneficiat de ajutor financiar de peste un miliard de euro, Ucraina a întors spatele Uniunii Europene. Asta pentru 15 miliarde de dolari, pe care Rusia i-a acordat în condiţii mai puţin avantajoase în comparaţie cu ce putea oferi Fondul Monetar Internaţional.
Sursa: Publika