Noi interziceri ce vizează fumătorii țigărilor cu arome și celor slim

Eats_CigaretteOnOrange
Foto: Țigările cu arome ar putea fi interzise și în Republica Moldova PC: hellawella.com

Ţigările cu arome și slim ar putea fi interzise, iar pe toate pachetele vor apărea mesaje mult mai mari cu privire la pericolul fumatului. Aceste amendamente la legea cu privire la tutun şi articolele de tutun,au fost examinate astăzi de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.

În noile reglementări ale legii se cere interzicerea plasării pe piaţă a produselor de tutun, care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi. Ele crează impresia că produsul din tutun este mai puțin dăunător.

Anterior, interzicerea țigărilor cu arome a fost anunțată și de Uniunea Europeană. Decizia a fost luată după mai multe luni de discuții. Deputații, de asemenea, s-au pronunțat ca țigările mentolate să fie interzise pe piața UE. Asta se va întâmpla însă abia începând cu anul 2022. Pentru a intra în vigoare, prevederile trebuie adoptate și de parlamentele naționale, iar Moldova deja ține cont de aceste prevederi.

Totodată, vor fi interzise ţigările slim. Autorii amendamentelor mai propun ca pe fiecare pachet de ţigări să fie imprimat mesajul general de avertizare: „Fumatul ucide – renunţaţi acum”, dar şi mesajul „Fumul de tutun conţine mai mult de 70 de substanţe care cauzează cancer„.

Documentul mai prevede că, începând cu semestrul III al anului 2014, adică de la 1 iulie 2014, 75 la sută din ambalajul pachetelor de ţigări să fie acoperit cu imagini, care prezintă riscurile acestui viciu. În Uniunea Europeană, această prevedere ocupă nu mai puțin de 65 de procente de pe suprafața ambalajului.

De asemenea, produsele de tutun nu vor mai fi promovate la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. Nu va fi admisă nici promovarea lor prin sponsorizarea diferitelor acţiuni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente