Moldova a primit un suport financiar adițional în mărime de 35 milioane de euro

big-56-proiecte-de-dezvoltare-regionala-ar-putea-obtine-finantare
Foto: PC: trm.md

La 12 decembrie 2013 Comisia Europeană a formalizat decizia privind aplicarea principiului mai mult pentru mai mult alocând Moldovei un supliment de asistentă pentru anul 2013 prin intermediul instrumentului „Programul pentru integrare şi cooperare a Parteneriatului Estic (EaPIC)”, în valoare totală de 35 milioane Euro.

Comisia Europeană a anunțat alocările din cadrul programului „Integrarea și cooperarea Parteneriatului Estic ” (EaPIC), din 2013, care vor fi destinate proiectelor pentru stimularea oportunităților economice în zonele rurale, promovarea reformelor în domeniul energetic, îmbunătățirea managementului pieței locurilor de muncă, învățământ profesional și instruire și altele. Finanțarea totală acordată în 2013 constituie 87 milioane €, distribuite între cele trei țări: Republica Moldova (35 milioane €), Georgia (27 de milioane €), și Armenia (25 milioane €).

În acest an trei parteneri de Est au fost recompensați pentru eforturile lor în tranziția democratică și angajamentul lor față de valorile fundamentale. Sperăm că acest grup va crește în viitor. Finanțarea suplimentară înseamnă mai mult sprijin pentru reformele naționale și proiectele comune, care aduc beneficii concrete în viața cetățenilor„, a anunțat Štefan Füle, Comisarul pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate.

Astfel, este al doilea an consecutiv când Republica Moldova beneficiază în baza rezultatelor bune obținute în procesul de reformare a țării și realizării angajamentelor agendei sale europene de asistență adițională din partea Uniunii Europene. În 2012 suma primită de țara noastră ca recompensă pentru eforturile depuse și angajamentele asumate în domeniul aprofundării reformelor democratice, a drepturilor omului şi valorilor fundamentale a constituit 28 milioane Euro.

Resursele respective urmează a fi direcționate în acest an pentru finanțarea proiectelor în domeniul consolidării oportunităților economice în zonele rurale și promovarea reformelor în sectorul energetice, inclusiv accesul la energia din surse regenerabile.

Debursarea nemijlocită a fondurilor respective urmează a fi realizată pe parcursul anului 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente