Alexandru Popovici – Tineri pentru tineri. Spune lumii povestea ta de succes!

popovici2
Foto: PC: Arhiva personală

#diez continuă și astăzi, 3 decembrie, să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi vă prezentăm un tânăr care-și ajută semenii să se lanseze în afaceri prin intermediul unei platforme de startup-uri.

Alexandru Popovici  are 26 ani și este din Chişinău. Tânărul este antreprenor mass-media; fondatorul AO „Start Moldova”; absolvent al Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRISPA/USM); audient al învățământului la distanţă în cadrul proiectului “Securitatea Naţională şi Iniţiative de Pace”, susținut de OSCE.

Alexandru oferă o soluție tinerilor care au nevoie de bani pentru a-și transforma ideile în afaceri reale. Iar pentru asta a creat, împreună cu prietenii săi platforma online Strartup Moldova. Acum, tinerii care vor să-și creeze o afacere și nu au bani suficienți pentru aceasta, pot obține finanțare prin intermediul Strartup Moldova. În șase luni de la lansare, pentru finanțare au fost depuse 47 de proiecte, cea mai mare parte fiind în domeniile muzică, teatru, tehnologie și agricultură.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Faptul că am început să muncesc de la vârsta de 17 ani m-a ajutat foarte mult să mă formez ca specialist. Nu-mi doream să pierd 3-5 ani doar învățând, pentru că am înţelescă nici liceul, nici universitatea nu-i învață pe tinerii noştri școala vieţii. Nu le dezvoltă abilitățile antreprenoriale necesare şi nu-i atenţionează din start că teoria din manuale nici pe departe nu coincide cu practica vieţii. Am creat AO „Start Moldova” cu scopul de a-i încuraja pe tinerii moldoveni să-şi deschidă propriile afaceri şi de a le apăra interesele antreprenoriale. Nu-mi imaginez dezvoltarea acestui proiect fără suportul Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova. Sunt mândru că este o inițiativă susținută de ministerul, care are responsabilitatea să susțină interesele tinerilor din țară şi să promoveze politicile de tineret.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

De unde vine ideea fondării AO „Start Moldova”?
În 2010 mi-a venit ideea creării unei Asociaţii Obşteşti cu scopul de-ai încuraja pe tinerii moldoveni să-şi deschidă afaceri şi de a le apăra interesele antreprenoriale. În revista Forbes din Statele Unite am citit un articol despre o platformă online foarte populară în SUA și dezvoltată doar de trei tineri. Fiecare autor de proiect, având o idee, o plasează pe site, indică bugetul necesar pentru realizarea proiectului și timp de 30-60 zile o promovează intens pentru a găsi finanțare. Atunci mi-am zis că ar fi foarte oportun de a crea o asemenea platformă şi pentru tinerii din Republica Moldova. Cred că putem vorbi deja despre unele realizări, deoarece avem primele proiecte, aceasta însemnând că sistemul American (Crowdfunding) începe să
funcţioneze şi în ţara noastră.

Cum caracterizezi generaţia tinerilor de astăzi?
Cred că tinerii de astăzi au un mare potenţial, au toate condiţiile necesare pentru a se afirma şi nu trebuie să dea vina pe stat că nu le oferă servicii de calitate ori că s-au născut la sat şi nu la oraș. Totul este în mâinile noastre. Apariţia internetului ne-a oferit acces la informaţie, putem colabora şi interacţiona cu alţi tineri din orice colţ al lumii. Putem învăţa din experienţa, reuşitele şi nereuşitele altora. Cred cu adevărat că tinerii de azi sunt viitorul ţării și voi afirma mereu aceasta. Îi îndemn pe toți să creadă în puterile proprii şi să muncească zi de zi pentru ca sloganul respectiv să rămână actual tot timpul.

 

Popovici Alexandru - Câștigătorul Premiului pentru Activism Civic la Gala Premiilor pentru Tineret 2013
Popovici Alexandru – Câștigătorul Premiului pentru Activism Civic la Gala Premiilor pentru Tineret 2013

** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.

Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente