Topul mijloacelor de transport cu care călătoresc moldovenii

troleibuz
Foto: Troleibuz din 1949 pe străzile Chișinăului PC: Cristina Burlacu

Magenta Consulting a făcut un studiu să vadă cu ce se deplasau moldovenii acum 100 ani și ce mijloc de transport este popular în prezent.

Cu trenul

73% din respondenții sondajului Magenta Consulting au declarat că demult nu mai iau trenul pentru a se deplasa undeva. Totuși 12% consideră acest mijloc de transport ca fiind unul comod și accesibil pentru călătorii spre Rusia, Ucraina sau România.

Frecvența călătoriilor cu trenul
Frecvența călătoriilor cu trenul

Cu microbuzul

Mijlocul de transport al zilelor noastre este pe bună dreptate microbuzul. Mic și rapid acestea a scurtat cu mult timpul de călătorie dintr-o localitate în alta. În plus, tot din considerente de economie de timp este pe larg utilizat pentru deplasare în interiorul localităților mari, fiind și preferatul locuitorilor acestora, chiar dacă o călătorie cu microbuzul costă mai mult și, mai ales în orele de vârf, nu oferă cele mai plăcute condiții.

Cât de des folosesc moldovenii microbuzul?
Cât de des folosesc moldovenii microbuzul?

Cu troleibuzul și autobuzul

Troleibuzele și autobuzele au înregistrat și ele o creștere de la 1995 încoace. Numărul pasagerilor cu aceste mijloace de transport a crescut de 1.3 ori în cazul autobuzelor și de 3.6 ori în cel al troleibuzelor. Avantajul e că biletele sunt mai ieftine și oferă mai mult spațiu pentru pasageri. Problema, e că nu sunt peste tot disponibile, acoperă trasee mai lungi, deci și călătoria durează mai mult.

Troleibuz vs autobuz
Troleibuz vs autobuz

Cu taxiul 

Disponibilitatea tot mai mare a taxiurilor, a lăsat în trecut și vremurile când oaspeții erau nevoiți să rămână pe noapte. De la 725 în 1995, numărul călătoriilor a crescut până la 3422 în 2012, potrivit BNS.

Cu avionul

O evoluție semnificativă se observă și în rândul călătorilor cu avionul. Condițiile mai bune de trai, alături de deplasările de serviciu, le permit moldovenilor să descopere lumea și din afara hotarelor țării. Aceasta chiar dacă biletele de avion încă mai costă destul de scump, iar la zborurile low-cost abia acum începem să avem acces de la noi din țară. Astfel, de la 725 de călători cu avionul în 1995, numărul acestora a crescut până la 673.000 în 2012.

Cu mașina

Cea mai spectaculoasă creștere au înregistrat-o autoturismele. Starea proastă a drumurilor, nu-i împiedică pe moldoveni să-și achiziționeze o mașină, transformându-se pentru mulți în necesitate, iar pentru unii – și în posibilitate de a-și demonstra statutul. În doar 8 ani, conform BNS, numărul acestora practic s-a dublat, ajungând la 456.379.

Acum vs 100 ani în urmă

Astfel, topul mijloacelor de transport folosite de moldoveni pentru a se deplasa dintr-o locație în alta mai mult de 100 de ani în urmă și în prezent, ar arăta cam așa:

Oamenii merg pe jos mai puțin
Oamenii merg pe jos mai puțin

Sursa: Magenta Consulting

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente