Programul „Rabla” va fi adus din România și în Moldova

167
Foto: Programul Rabla, România PC: rabla.ro

Autoritățile au decis să implementeze şi în ţara noastră un program de tip “Rabla”, similar celui aplicat în România. Proiectul este estimat la 25 de milioane de lei şi are drept scop de a îmbunătăţi situaţia ecologică.

Potrivit Strategiei Naţionale de Mediu, programele de tip “Rabla” urmează să fie implementate în perioada 2015-2023 şi au drept scop modernizarea în proporţie de 80 la sută a parcului de maşini, prin distrugerea autovehiculelor vechi şi uzate şi înlocuirea lor cu altele noi, mai puţin poluante. Documentul mai prevede construcţia unor uzine sau spaţii special amenajate, unde aceste maşini vor fi distruse. Ministrul Mediului nu exclude şi construcţia unor staţii de reciclare a metalului uzat, doar că, în acest caz, sunt necesare investiţii considerabile. Deocamdată, autorităţile nu au stabilit exact vechimea permisă a autovehiculelor, însă aceasta va varia între 25 şi 35 de ani.

Ca şi în alte state care au implementat asemenea programe, proprietarii maşinilor vechi vor primi răscumpărare de la stat. Strategia prevede ca, până în 2017, să fie stabilit un plafon minim pentru emisiile de CO2. De asemenea, autorităţile îşi propun să promoveze automobilele cu propulsie de tip hibrid, astfel încât, în următorii zece ani, ponderea lor pe piaţă să fie de 30 la sută.

În scopul reducerii emisiilor de gaze, autorităţile preconizează ca, până în 2023, 50 la sută dintre autovehicule să fie cu motoare cu o capacitate cilindrică de până la 1,4.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente