Sinteză: De ce au venit politicienii și simpli cetățeni la mitingul din PMAN?

Sinteză: De ce au venit politicienii și simpli cetățeni la mitingul din PMAN?
Foto: Miting de proporţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit organizatorilor, peste 100 de mii de oameni s-au adunat astăzi, în centrul capitalei, pentru a susţine cursul european al Republicii Moldova.

Miting de proporţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit organizatorilor, peste 100 de mii de oameni s-au adunat astăzi, în centrul capitalei, pentru a susţine cursul european al Republicii Moldova.

Rând pe rând, liderii Coaliţiei de Guvernare au ieşit în scenă şi au elogiat în discursuri apropierea şi avantajele oferite de UE .
La final, a fost citită declaraţia Pro Europeană, care a fost votată de majoritatea prezentă la miting şi a fost intonat imnul Uniunii Europene.

„Proclamăm opţiunea pro-europeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre şi unica sursă pentru a asigura drepturile, libertăţile şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”, se arată în această declaraţie adoptată de oficiali duminică, imediat după prânz. „Ne angajăm, fiecare în activitatea şi comunitatea sa, să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele Republicii Moldova pe calea integrării europene”, se arată în continuare în document.

Declaraţia îndeamnă totodată „partidele din (cadrul) Coaliţiei Pro-Europene să dea dovadă de unitate şi maturitate, în numele intereselor naţionale şi a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”.

Prezenți la eveniment, politicieni și simpli cetățeni, au împărtășit idei și motive diferite.

# Nicolae Timofti, președintele RM

Adresându-se mulţimii, preşedintele moldovean Nicolae Timofti, care a notat că ” în ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce”, a subliniat că „aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi, de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă în grafia latină”.

„Astăzi (duminică) ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mişcării naţionale”, a continuat el, apreciind că „parcursul european reprezintă şansa pentru a reface economia”. „A clădi o societate cu sens şi viziune înseamnă circulaţia liberă a persoanelor şi modernizarea ţării”, a subliniat şeful statului.

#Marian Lupu, fostul președinte al Parlamentului

Liderul PDM şi fostul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că prezenţa în piaţă a numeroşilor moldoveni arată că Republica „Moldova aparţine Europei. Suntem pe drumul cel drept!”. „La summitul de la Vilnius ni se va recunoaşte un merit, (şi anume) că (Republica) Moldova şi-a împlinit toate angajamentele în (cadrul) Parteneriatului Estic. Dar ni se va întinde o mână – parafarea Acordului de Asociere la UE”.

#Vlad Filat, fostul premier al RM

Fostul premier, Vlad Filat a declarat că „astăzi suntem liberi să alegem”, exprimându-şi speranţa că ţara „a ales binele, frumosul, un viitor sigur”. „Suntem europeni (din punct de vedere) geografic, istoric, cultural, lingvistic”, a spus el, adăugând că are un „mesaj pentru Europa, din această piaţă, (şi anume) chiar dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem şi vă iubim!”.

#Artur Reșetnicov, deputat PCRM

Manifestația de astăzi este un eșec al actualei guvernări. Au forțat oamenii să vină în piață sub presiuni și amenințări. Totul s-a transformat într-un spectacol de înmormântare a speranței de integrare europeană a Republicii Moldova. Oamenii nu știau unde vin, cu ce ocazie, știau că vin la Chișinău, dar erau departe de integrarea europeană, de Filat și Lupu. Alții manifestau o tristețe și o indignare”

Veniți la miting și simpli cetățeni au împărtășit păreri diferite:

#Unii nu știau de ce au venit:

„Ne-a invitat șeful de la serviciu și am ieșit. Nu suntem la curent cu nimic mai mult. – Știți pentru ce ați ieșit? -Nu. Nu ne-a zis nimeni nimic. Veți fi remunerați? – Ne vor spune pe urmă probabil”, a declarat o angajată a Moldtelecom.
„Administrația ne-a zis să ieșim să susținem Moldova pentru integrarea europeană, pentru un trai decent și salariu mai bun.”

#Alții au argumentat sigur alegerea de a fi prezent în PMAN:

„Dorim să ne exprimăm dorința de a trăi mai bine, ca nepoții și copiii să fie fericiți. Noi sperăm că la adunarea de astăzi, lumea își va exprima dorința pentru un trai mai bun.”

„Am venit să dăm votul pentru parafarea contractului de la Vilnius ca să mergem și nou în Europa.”

„Vrem să ne încadrăm în Europa, să fim mai civilizați, mai deștepți.”

Evenimentul are loc cu câteva săptămâni înaintea summitului Parteneriatului Estic unde Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Soprana Valentina Nafornița a dat start evenimentului interpretând imnul de stat al Republicii Moldova. La miting au participat persoane venite din toată ţara, purtând steaguri moldoveneşti sau ale UE ori pancarte uriaşe cu numele raionului din care proveneau.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente