Veşmintele viitorului schimbă regulile în domeniul cochetăriei, dar şi în cel al îngrijirii sănătăţii. Designerii au dat mâna cu oamenii de ştiinţă şi astfel au apărut vestele care pot verifica starea de sănătate a celor care le poartă. Inovaţiile nu s-au oprit aici: creatorii s-au apucat să ţeasă haine din materiale la care nu s-ar fi gândit nimeni: zaţul de cafea sau bacteriile din vin ar fi numai două exemple.
Muzeul de Istorie din București a prezentat asemenea obiecte de modă. Puţini sunt cei care ştiu că din zaţul de cafea se pot face textile rezistente la radiațiile ultraviolete, cu textură moale şi care se usucă rapid. Meşterii textilişti au găsit metode să realizeze cusături rezistente chiar şi dintr-o piatră de bazalt.
Artizanii şi-au propus să reeduce publicul învăţat cu hainele din poliester – e drept, acestea sunt mai ieftine, mai rezistente şi păstrează culorile mai bine decât bumbacul sau inul. Totuşi, fibrele naturale sunt mai prietenoase cu pielea, iar tehnologia mileniului trei a făcut posibilă salopeta din bumbac pentru bebeluşi, un accesoriu care îi anunţă pe părinţi când copilului îi este prea cald sau prea frig.
„Are o etichetă sensibilă la variaţiile de temperatură şi de radiaţii ultraviolete şi poate informa părinţii dacă aceşti parametri sunt periculoşi pentru bebeluşi”, a explicat Katia Moldoveanu.
Materialul pentru rochiile viitorului poate fi celuloza produsă de aceleaşi bacterii care transformă mustul în vin, iar o altă inovaţie transformă veşmintele în instrumente pentru diagnostic medical – şi nu numai.
Rochia viitorului v-ar putea da de gol starea de spirit. Este confecționată din bumbac, lycra, senzori şi ţesătură conductoare, leduri, dar şi un guler realizat din plastic reciclat, care îşi schimbă culoarea şi devine mov când sunteţi nervoasă şi verde dacă sunteţi calmă.
În expoziţia de la Muzeul de Istorie din București, vizitatorii mai pot descoperi şi alte aplicaţii inovatoare ale fibrelor: de la materiale de construcţii la mobilier şi de la elemente de arhitectură, la aplicaţii industriale.
La vernisajul expoziţiei a participat şi ambasadorul Franţei În Romania. Acesta a fost încântat de cele văzute. Phillipe Gustin, ambasadorul Franţei în România: „M-a interesat în mod special tot ceea ce înseamnă fibrele artificiale. Spre exemplu, hainele realizate din cafea, din resturile de cafea sau cu substanţele din vin. Putem realiza tot felul de ţesături. Aţi văzut şi dumneavoastră rochia din vin, materialele din cafea. Acestea sunt elemente foarte interesante pentru viitor, pentru că putem recicla şi putem evita folosiea în exces a textilelor sintetice, bazate pe petrol, ce poluează atmosfera planetei”.