S-ajutăm copii din Rezina să se ia la trântă cu zmeii

untitled-2380
Foto: Copii voinici de la școala-internat din Cineseuți, Rezina PC: Grupul Clepsidra

Tinerii de la Grupul Clepsidra vă așteaptă pe data de 26 octombrie, sâmbată, la liceul Gheorghe Asachi (intersectia strazilor A. Puskin și 31 August 1989), între orele 11:00 si 17:00 să le fiți alături cu donații pentru voinicii din Rezina.

Tinerii de la Grupul Clepsidra, Dumitru Colesnicov, spun că aceasta nu e caritate ci e bunătate.

Domnișoara Victoria de la grupul de inițiativă povestește: ”Când eram mică și toată țara arăta ca un internat, mamele și tații abia începeau să plece la lucru, și era glod și întuneric și greu de văzut rostul zilelor, am primit o scrisoare într-un pachet colorat. Pachetul era oferit de Crucea Roșie, scrisoare de-un copil vesel de undeva. Am înțeles ce-mi scria că mă pricepeam la engleză. Dorea să fim prieteni. Îmi dăruia creioane colorate și un album cu foi albe. Un plic cu adresa gata trecută și hârtie înăuntru. Un copil de cine știe unde. Hârtia cadoului era roșie cu steluțe. Mirosea diferit.

Fetiță ce zâmbește de la școala-internat
Fetiță ce zâmbește de la școala-internat

După ce am pus mâna pe comoară, m-am dus direct la lucru la mama și l-am pus pe masă. Să vadă și ea. Mama m-a îndrumat să-i scriu prietenului necunoscut o scrisoare frumoasă de mulțumire. Am scris. Pentru o clipă am fost și eu copil, colorat. Am așteptat răspunsul dar nu a venit. Nu e sfârșitul lumii! Sămânța fusese sădită. Cine să fi știut că mai există și altceva dincolo de glod și întuneric? Oare unde se fac așa creioane colorate? E suficient să știi engleză?

Timpul a trecut. Moldova s-a schimbat. Mamele și tații au venit, s-au dus din nou. Copii izolați în lumi reci mai există. Nu e nimic nou.

Nouă este abordarea problemei. De acestă dată vă chemăm să ajutați nu din milă, dar cu încredere în acei copii neștiutori. Ei vor simți schimbarea, vor ști că primesc ajutor nu pentru că sunt nenorociți de soartă, săraci și părăsiți, dar pentru că merită, sunt valoroși. Credința în forțele proprii îi va salva.

Să știe să facă ceva, să-și dorească să fii mai buni, să fie curioși și îndrazneți, să afle despre lucruri la care nu s-au mai gândit sau să inventezi ceva – este calea spre care dorim să-i orientăm pe copii veseli și triști (uneori) dar voinici de la gimnaziul internat din satul Cineșeuți, r. Rezina. Instituția există de peste 35 de ani, profesorii de-acolo sunt oameni ori prea buni, ori nebuni frumoși! Ei de pe ce plantă vin dacă sunt în stare să dăruie așa….fără limită? Și noi o putem face, o facem, o vom face.”

Tinerii de la școala-internat lucrând în curte
Tinerii de la școala-internat lucrând în curte

Tinerii au aflat de la conducere gimnaziului care sunt necesitățile cele mai mari acum:

a) Haine pentru copii între 10 si 16 ani (77 de copii) – că să se poată lua la trântă cu zmeii!
b) Mâncare nealterabilă (cereale, zahăr, ulei, condimente, paste, conserve) – ca să aibă putere să se bată și în săbii!
c) Rechizite școlare – pentru că știu să scrie!
d) Detergenți pentru bucătarie și pentru haine- pentru că le place curățenia!
e) Obiecte de igienă personală (periuțe și paste de dinți, săpun, gel de duș, absorbante) – pentru că vor să fie sănătoși și frumoși!
f) Cărți de literatură artistică și cărți de specialitate, pentru începători – că au diferite întrebări și neînțelegeri, sunt curioși!
g) Unelte de grădinarit și uz casnic (hârlețe, greble, mături) – au mâini! Pot să facă diferite chestii!
h) 4 roți de 14″ pentru iarnă și taloane de benzină pentru mașina internatului – pentru că au mașina lor!

Pe lângă aceste “mici atenți” și muzică, copii vor participa la o discuție cu câțiva oameni de profesii diferite care îi vor vrăji cu detașii despre tot ce poți face dacă vrei și mai ales ți se pare interesant. Cum e să fii gradinar, croitor, să știi din ce-s făcute animalele, plantele cum fac ele de rezistă, să vrei să faci oale și ulcioare apoi să aduci  vin și plăcinte, să le pui pe masă și să fii gospodar!

Pentru cei care vor sa doneze obiecte mai mari (mașini de spălat, cuptoare cu microunde, frigider, mobilă) Grupul Clepsidra pune la dispoziție transportul. Vin și le ia de la dumneavoastră de-acasă, oficiu, magazin!

Banii colectați vor fi folosiți pentru cheltuielile de transport si cumpărarea bunurilor care vor lipsi după colectare. Restul va fi donat direct.

Cei care vor să le cânte, să danseze, să le povestească o istorie proprie, să le spună cât de frumos e să fii brutar vă rugăm să ne contactați în timp util.

Cei care doresc să ne însoțească sunt bineveniți, se va face rost de transport pentru toată lumea.

Voinicii ne așteaptă pe 6 noiembrie cu casa curată și curiozitate

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente