Zece lucruri pe care le știi, dar sunt greșite

tumblr_mdalt1VXKF1r4zr2vo1_500
Foto: Broaștele nu pot transmite negi. PC: whycradiolab.tumblr.com

Deseori lucrurile pe care le cunoaștem sunt greșite. Zece de acest tip le vedeți mai jos.

#1. Nu putem lua negi de la broaște sau oricare alte vietăți. Negii de pe pielea umană sunt cauzați de un tip de virus specific doar oamenilor.

cute-cat-digging-water-funny-gif-animation

#2. Pentru a-și menține sănătatea, un om nu are nevoie să bea opt pahare cu apă (sau doi-trei litri) pe zi. Cantitatea de apă necesară unei persoane depinde de greutatea acesteia, de activitățile desfășurate, de haine și, evident, de condițiile meteo. Mai mult: cantitatea de apă necesară poate fi procurată din sucuri, lapte, supe sau chiar fructe și legume.

#3. Bărbieritul nu determină ca părul să crească mai gros sau mai închis la culoare. Această legendă este cauzată de faptul că, atunci când este ras cu lama, părului i se taie, firesc, inclusiv terminația sa naturală, de formă conică. Lipsit de această terminație conică, părul nou crescut pare că este mai gros și mai aspru.

#4. Produsele de îngrijire a părului nu repară “părul stricat” (vârfurile deteriorate, de pildă). Ele doar pot preveni deteriorarea sa și îi pot conferi un aspect mai neted firului de păr.

Bărbat conducând mașina PC: mashable.com
Bărbat conducând mașina PC: mashable.com

#5. Oamenii au mai mult de cinci simțuri. Pe lângă cele cinci simțuri identificate de Aristotel – văz, miros, gust, pipăit și auz – oamenii au și simțul echilibrului, simțul durerii, simțul mișcării, simțul temperaturii relative etc. Mai mult: în funcție de diversele definiții ale simțurilor, se consideră că oamenii au de la cel puțin nouă simțuri până la mai mult de douăzeci.

#6. Antibioticele nu pot vindeca răceala comună. Și aceasta pentru simplul fapt că aceasta este cauzată de un virus asupra căruia antibioticele nu au niciun efect.

#7. Și, dacă tot a venit vorba: un om nu poate deveni “rezistent la un antibiotice”. Tulpina unui microorganism poate deveni rezistentă la un anumit tip de antibiotice și nu corpul persoanei.

muybridgerunningman#8. Nu există nicio dovadă că sportivii care fac sex în zilele premergătoare unei competiții obțin performanțe mai slabe. Ba chiar unii specialiști sugerează că actul sexual are ca rezultat o creștere a nivelului de testosteron la bărbați, ceea ce ar conduce la performațe sportive mai bune.

#9. Capacitățile noastre mentale nu sunt delimitate cu strictețe în emisfera dreapta sau cea stângă a creierului. În timp ce pentru unele activități sunt necesare ambele emisfere, altele au, într-adevăr, tendința de a activa preponderent una dintre emisfere. Însă dacă aceasta este deteriorată în vreun accident suferit în copilărie, cealaltă emisferă îi preia atribuțiile.

#10. Părul și unghiile nu continuă să crească după moarte. Această credință este dată de faptul că pielea se usucă și, micșorându-se astfel distanțele de la care se văd unghiile sau firele de păr, acestea par mai lungi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente