Instituţiile de învăţământ vor fi evaluate şi acreditate de o instituţie numită Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii (ANAC).
Acest Inspectorat școlar va evolua instituție de învățământ, cadrele didactice, dar și infrastructura fiecărei instituții în parte. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură, astăzi, 27 septembrie, de către Parlament. De asemenea, proiectul prevede instituirea ciclului III al învățământului superior – doctoratul, care până acum era considerat învățământ de cercetare.
Potrivit proiectului, Agenția va avea obligația de acreditare a instituțiilor de învățământ – secundare profesionale, medii de specialitate, superioare și de formare continuă. Totodată va contribui la elaborarea politicilor în acest domeniu, la sporirea credibilității și atractivității învățământului profesional în plan internațional.
De asemenea, Agenția își propune ca în primii trei ani de la creare să fie înscrisă în Registrul european pentru asigurarea calității în învățământul superior.
În primii doi ani de funcționare instituția va fi finanțată din bugetul de stat și din proiecte internaționale, iar ulterior acest va susținută financiar de contractele de evaluare a instituțiilor ofertante de programe profesionale.
Noua instituție va avea un Consiliu de conducere, format din 15 membri cu funcții didactice de predare și nu doar. Aceștia vor fi aleși prin concurs deschis care va fi jurizat de experți internaționali. Mandatul membrilor acestui consiliu va fi de patru ani.
Rețeaua învățământului superior din Republica Moldova este formată din 34 unități, inclusiv 19 instituții de stat şi 15 – nestatele. Procesul de evaluare și acreditare al acestor instituții de învățământ este suspendat de aproape cinci ani.