Televiziunea Română va oferi o grilă de 24 de ore dedicată publicului din Republica Moldova, cu ocazia semnării acordului de soluționare amiabilă a cererii depuse împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Vom fi bucuroşi ca, după ce acest timp procesual va fi terminat, să pregătim pentru publicul din Republica Moldova o grilă de 24 de ore, o grilă dedicată, care să cuprindă un mixt de emisiuni, cele mai bune, selecţii de pe canalele televiziunii publice din România. De asemenea, actualităţi la zi, actualitate românească, dar ce este mai important, o producţie din R. Moldova de programe informative şi un talk show de dezbatere la zi. Suntem așadar din nou împreună, vom fi din nou împreună”, a declarat joi preşedintele-director General al SRTV (Societăţii Române de Televiziune, n.r.), Claudiu Săftoiu.
El a mai precizat că semnarea acordului reprezintă înlăturarea celui mai dificil proces în reluarea transmisiei programelor SRTV în Republica Moldova.
„Este vorba despre un proces care a durat ani de zile, un litigiu dureros şi nedrept în urma căruia telespectatorii din Republica Moldova au fost privaţi de o emisie care întotdeauna a reprezentat identitatea naţională, dar şi mâna întinsă de către media publică românească spre Republica Moldova. Acordul de azi e un prim pas, foarte important, pentru ca în urma procesului de judecată, CEDO să ia act de agrementul, înţelegerea între părţi şi să stingă cauza aflată pe rol a SRTV împotriva Republicii Moldova”, a precizat Săftoiu.
Semnarea documentului a avut loc ieri, la București, la sediul TVR, în prezenţa premierului român Victor Ponta, a ministrului Afacerilor Externe României, Titus Corlăţean, a ministrului Justiţiei României, Robert Cazanciuc, şi a omologului său din R.Moldova, Oleg Efrim, a secretarului de stat Bogdan Aurescu, a agentului guvernamental al României la CEDO Catrinel Brumar şi a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.
Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 10 ani, dacă niciuna dintre părți nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.
Reamintim că TVR 1 a fost scos de pe frecventele terestre de emisie în timpul guvernării comuniste, fapt care a dus la un proces internaţional.