MTIC: Numărul permiselor auto obținute s-a redus în jumătate

Scoala-de-soferi-624×466
Foto: Mai puține permise auto emise în luna august PC: expresspress.ro

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a prezentat primele rezultate ale campaniei „Permis pentru viață”, scopul căreia este informarea cetățenilor despre noile reguli de obținere a carnetului de șofer.

Datorită procedurii transparente de examinare şi excluderii posibilităților de mituire, în luna august numărul persoanelor care au obținut permisul auto s-a redus în jumătate.

Numărul birourilor de examinare a fost redus de la 37 la 17, toate fiind dotate cu sisteme de monitorizare audio şi video. Au fost echipate cu supraveghere audio/video şi 22 de automobile pentru proba practică. „Datorită procedurii transparente de examinare şi excluderii posibilităților de mituire, procentul reușitei susținerii examenului auto în luna august s-a redus în jumătate. În lunile precedente circa 50 la sută din candidați promovau examenul din prima probă”, a declarat Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, MTIC a inițiat o anchetă de serviciu într-un caz grav de fraudare a examenului auto, depistat la Căuşeni. Pe 13 august, din cei 154 de candidați au promovat proba teoretică 80 la sută, iar cea practică – 85 la sută.

Tehnic, reiese că fiecare computer din cele 5 aflate în birou a lucrat 11 ore în continuu, din considerentul că fiecare candidat s-a aflat regulamentar în faţa calculatorului 20 de minute. Perioada de desfășurare a probei practice a constituit 25 de ore, având în vedere că fiecare candidat, potrivit regulamentului, s-a aflat la volanul automobilului timp de 10 minute.

Cei doi angajați implicați în această fraudă ai Î.S. ”CRIS ”Registru” au fost concediați, iar unul s-a ales cu mustrare aspră. De asemenea, în urma sesizării Centrului Național Anticorupție, ofițerii CNA au pornit o urmărire penală pe acest caz.

Campania de informare „Permis pentru viață” a fost lansată de Ministerul Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor la 1 august în contextul modificărilor în Regulamentul cu privire la obținerea permisului de conducere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente