Scandalul BEM continuă

Banca-de-Economii
Foto: Banca de Economii afost privatizată PC: flux.md

Banca de Economii a fost privatizată de o întreprindere rusă. Până la acest moment, BEM era banca comercială în care satul avea acțiuni majoritare.

Într-un articol denumit „Cum a salvat guvernul Banca de Economii”, adevărul.ro scrie despre refuzul Guvernului de a participa la emisiunea suplimentară de acțiuni: „Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, în condiţiile în care bugetul de stat nu dispune de bani, Cabinetul de Miniştri a considerat că soluţia cea mai bună pentru a salva Banca de Economii este să nu participe la emisiunea suplimentară de acţiuni din 29 august şi să cedeze controlul asupra instituţiei acţionarilor minoritari.”

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, consideră că soluţia aleasă de autorităţi nu este cea mai reuşită, dar alta mai bună nu a fost identificată. „Este totuşi mai bună decât scenariul cu capitalizarea băncii din contul resurselor de la bugetul de stat. Până la urmă, pe termen lung nu era o altă cale pentru salvarea băncii decât privatizarea acesteia, deoarece statul a demonstrat că este un manager prost“, a afirmat economistul Adrian Lupuşor.
Ziarul de Gardă scrie despre faptul că întreprinderea care a cumpărat recent un pachet majoritar de acţiuni de la Banca de Economii este deţinută de o firmă cu sediul la Moscova. Directoarea firmei moscovite, este şi directoarea firmei «Victoria Trade» cu sediul în Ambasada R. Moldova din Federaţia Rusă.

Firma care a procurat la 29 august un pachet majoritar de la Banca de Economii deţine în prezent 33,72 % de acţiuni la această bancă. Aceasta este o întreprindere cu capital străin şi se numeşte «Sisteme Informaţionale Integrate». Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CIS), fondatorul acestui SRL este unic, fiind de fapt un alt SRL, înregistrat în Federaţia Rusă, «Constanta» SRL.

Atât firma mamă «Constanta» SRL, cât şi firma fiică «Sisteme Informationale Integrate», au în calitate de manager o singură persoană – Iana Mihailovna Gaidaiciuc. Doar că firma mamă este cu mult mai săracă decât firma fiică, cea care a procurat pachetul majoritar al unei mari bănci din R. Moldova. În timp ce datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) ne arată că firma «Sisteme Informaţionale Integrate» are un capital statutar de circa 57 milionae lei, firma fondatoare de la Moscova indică în registrele publice un capital statutar de doar 10000 de ruble rusesti, adică ceva mai puţin de 4000 de lei moldoveneşti.

Totodată, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că ”A fost propunerea colegilor de la ministerului Finanțelor, această abordare. Comisia a găsit-o rațională, ei știu mai bine ce se întâmplă cu finanțele publice. O comisie guvernamentală a expertizat această opinie și a ajuns la concluzia că din punct de vedere al raționalității utilizării banilor publici aceasta ar fi cea mai bună soluție. Sper că timpul ne va arăta că aceasta a fost cea mai bună soluție.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente