(foto, video) A fost inaugurat Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste

collage2

Astăzi, 23 august, a fost inaugurat Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste în scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

Inaugurarea monumentul are loc într-o zi în care sunt marcați 74 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, document prin care Uniunea Sovietică şi Germania şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa Centrală şi de Est, în urma căruia Basarabia a fost ruptă de la România şi anexată la URSS.

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă și-a început discursul cu un minut de reculegere în memoria celor deportați
Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, și-a început discursul cu un minut de reculegere în memoria celor deportați

„Piatra de temelie a acestui monument a fost pusă încă în anul 1990 de către unchiul meu Gheorghe Ghimpu. Au trebuit să treacă aproape 25 de ani pentru ca un gând al său să devină realitate. Așa a fost să fie ca acest proiect să nu fie doar al Primăriei Chișinău dar și un proiect de familie. Astăzi, am un sentiment al misiunii îndeplinite. Pot spune că mi-am făcut datoria minimă față de poporul meu. Vă spun sincer, pot să nu mai ocup nicio funcție publică în R. Moldova sau în altă parte, considerând că cel mai important proiect al primăriei și al meu personal este aici, în fața Dvs”, a declarat Dorin Chitoacă, primarul general al Capitalei.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni.

Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste
Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste

Postamentul monumentului este placat cu piatră de Cosăuţi, asemănător cu cel pe care este instalat monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei. Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc. Costul total al proiectului este de circa 24 milioane lei,  iar banii au fost alocaţi din bugetul municipal.

Pentru victmele deportărilor inaugurarea semnifică o sărbătoare a sufletului
Pentru victmele deportărilor inaugurarea semnifică o sărbătoare a sufletului

Monumentul victimelor represiunilor staliniste a fost aşteptat de mai mulţi ani, fiind un simbol al durerii suportate de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii ’40 -’50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan, a pornit anume din faţa Gării Feroviare din Chişinău.

Victimele deportărilor au venit să depună flori la inaugurarea monunumentului
Victimele deportărilor au venit să depună flori la inaugurarea monunumentului

„Această zi semnifică durere în aminterea părinților, a buneilor. Am fost deportată alături de familia mea în regiunea Tyumen. Aveam doar doi ani și patru luni. Țin minte și acum baracul în care am locuit, țin minte cum au înmormântato pe bunica când au dus-o pe calea ferată undeva în pădure, țin minte foarte multe lucruri care dor. Acele vremuri sunt de nedescris, era greu. Monumentul este foarte bun, semnifică tot cea ce trebuie”, ne-a mărturist Teodora Popovici din Bacioi.

Victimele deportărilor au îngenuncheat în fața Monumentului
Victimele deportărilor au îngenuncheat în fața Monumentului

„O sută de milioane putea să coste nu are importanță, monumentul trebuia demult de înălțat”, a declarat pentru #diez un bătrân prezent la eveniment.

collage4

La inaugurarea monumentului deportaţilor au participat compozitorul Eugen Doga, Liderul PL, Mihai Ghimpu, scriitorul Nicolae Dabija, actorul Ion Ungureanu, bunelul lui Dan Bălan – Boris Vasiliev, deputatul în Parlamentul României Eugen Tomac.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente