Codul de Etică din Parlament, examinat de Guvern

deputati.magazinsaljan.ro
Foto: PC magazinsaljan.ro

Proiectul de lege privind Codul de Etică și Conduită a Deputatului în Parlament va fi examinat și de către Executiv.

Potrivit specialiștilor din cadrul Guvernului, proiectul în cauză trebuie adoptat prin lege organică, și nu prin lege ordinară cum e prezentat în proiect. De asemenea, se face referință și la unele sintagme, considerate eronate sau de prisos.

Un punct special, reprezentanții Guvernului l-au dedicat Comisarului pentru Etică și anume la partea remunerării acestuia prin cadouri, servicii sau alte avantaje în scopurile personale ale deputaților sau familiilor acestora. Guvernul propune ca aceste cadouri să nu figureze în actul normativ, deoarece ele vin în contradicție cu o altă normă legală care împuternicește Guvernul să stabilească cuantumul valoric admisibil al cadourilor simbolice.

Obiecții mai sunt și față de prevederile noului proiect privind expunerea conflictului de interese Comisarului pentru Etică, fiind solicitat un aviz consultativ. Experții Executivului consideră că această atribuție este a Comisiei Naționale de Integritate.

În cadrul avizului mai sunt incluse o serie întreagă de obiecții care fac referință de necesitatea modificării unor prevederi, precum și la excluderea altora, care sunt în contradicție cu unele prevederi deja existente.

Sursa: politik.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente