Mărul discordiei dintre Obama și Putin, se numește Snowden

collage snowden
Foto: Obama nu se va întâlni la Sankt-Petersburg cu Putin. Colaj #diez

După multă vorbă Obama va merge la Sankt Petersburg, la summitul G20, dar nu se va întâlni cu liderul de la Kremlin decât în cadrul larg al summitului.

Relaţiile ruso-americane intră într-o nouă perioadă de îngheţ, odată cu ultimele derulări din afacerea Ed Snowden: preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, nu va avea, cu ocazia summitului G20, o întrevedere bilaterală cu gazda sa moscovită Vladimir Putin.

Conform planului anterior pus la punct, Obama ar fi urmat să meargă la Kremlin înaintea summitului programat, care se desfăşoare în perioada 5 şi 6 septembrie la Sankt Petersburg. Decizia Rusiei de a-i acorda, timp de un an, azil lui Edward Snowden, cel care a dezvăluit dedesubturile programelor de spionaj operate de către Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA), a dus la înrăutăţirea atmosferei dintre foştii adversari din vremea Războiului Rece.

Diplomaţia de la Washington a solicitat în mai multe rânduri Moscovei să-l repatrieze pe Snowden, menţionând, în tot acest timp, de când fostul agent NSA a ajuns pe aeroportul Şeremetievo, că administraţia de la Casa Albă verifică dacă agenda bilaterală necesită organizarea unei întâlniri între cei doi preşedinţi.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Barack Obama, Ben Rhodes, a explicat, la Washington, că, dincolo de afacerea Snowden, Washingtonul constată că nici în alte teme controversate (scutul antirachetă sau respectarea drepturilor omului) nu au fost înregistrate progrese, semn că nu există nici un motiv serios pentru ca o întrevedere la vârf să aibă loc în contextul apropiatului summit.

Prezența președintelui american la summitul G20 a fost confirmat chiar de Barack Obama marţi seară, când acesta a fost invitat la celebrul talk-show al moderatorului Jay Leno, transmis pe postul de televiziune NBC.

Avocatul lui Snowden a prezentat copia pașaportului pentru un an de zile a lui Snowden. Colaj #diez
Avocatul lui Snowden a prezentat copia pașaportului pentru un an de zile a lui Snowden. Colaj #diez

Sursa: dw.de

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente