Regimul fără vize cu Turcia întârzie de 9 luni

bluemosqueistanbul-1323717912
Foto: Cu sau fără vize în Turcia ? PC: cugetliber.ro

După 9 luni de la semnarea acordului privind abolirea reciprocă a regimului de vize între Republica Moldova şi Turcia, acesta încă nu a intrat în vigoare, pentru că legislativul de la Ankara nu l-a ratificat.

Şefa serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ana Taban, a menţionat că cetăţenii turci care solicită viză pentru Republica Moldova achită 60 de euro, la care se adaugă o taxă consulară în jur de 5 euro. Potrivit informaţiilor Direcţiei Afaceri Consulare din cadrul ministerului, numărul cetăţenilor turci care solicită viză pentru Republica Moldova este constant. În primele şase luni ale anului trecut au fost eliberate 4855 de vize. În anul curent în primele şase luni au fost eliberate 4500 de vize,  transmite IPN.

Ana Taban a adăugat că nu este stipulată o perioadă limită de intrare în vigoare a unui acord de abolire a vizelor. Regimul se aplică atunci când ambele părţi finalizează procedurile interne. Republica Moldova a îndeplinit toate procedurile interne. Parlamentul de la Chişinău a ratificat acordul de abolire a vizelor cu Turcia pe 13 aprilie anul curent, după 5 luni şi jumătate de la semnarea acestuia. Acordul a fost semnat la Ankara pe 1 noiembrie 2012.

„Faptul că acordul semnat cu Turcia încă nu a intrat în vigoare nu a influenţat numărul moldovenilor care aleg să plece în Turcia. Dimpotrivă, în ultimii 12 ani solicitările pentru această destinaţie sunt în continuă creştere şi nu au fost semnalizate reduceri de solicitări”, a declarat directorul Agenţiei Turismului, Nicolae Platon.

Viza pentru Turcia pentru cetăţenii moldoveni costă 20 de euro şi poate fi obţinută la aterizarea pe aeroporturile turceşti. Cei care optează pentru călătorii cu autocarul sau cu maşina trebuie să-şi perfecteze viza la Consulatul Turciei în Republica Moldova, dar şi să obţină vize de tranzit pentru România şi Bulgaria.

„Procedura de perfectare a două vize de tranzit este destul de anevoiasă şi costisitoare. Viza de tranzit pentru Bulgaria costă în jur de 60 de euro, cea pentru România un pic mai puţin, dar cheltuielile pentru transport se ridică la nivelul preţului unui bilet de avion, care costă circa 200 de euro”, a mai spus Nicolae Platon.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2012, peste 148 de mii de turişti moldoveni au plecat la odihnă peste hotare, 35% dintre aceştia au ales ca destinaţie Turcia.

Taguri: #Turcia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente