Vive la France! Curiozități despre Ziua Națională a Franței

tvr.ro
Foto: Parada tradițională de Ziua Națională. PC tvr.ro

Poporul francez sărbătorește în fiecare an la data de 14 iulie Ziua Națională, înseamnând sfârșitul a ceea ce s-a numit ,,Vechiul Regim”.

Echipa # diez ți-a pregătit câteva curiozități pe care trebuie să le cunoști despre Franța și poporul acesteia.

# 1 Revoluţia franceză a izbucnit la 14 iulie 1789 prin cucerirea fortăreţei Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului.

# 2 După un an de la căderea Bastiliei, 14 iulie 1790, francezii sărbătoreau la Paris, printr-o mare adunare populară pe Champs de Mars, Sărbătoarea Federaţiei.

# 3 Chiar dacă în închisoarea  Bastilia nu se găseau decât 7 prizonieri, căderea acesteia a devenit simbolul a tot ceea ce fusese detestabil în vechiul regim.

# 4 Abia peste un secol în 1880 politicianul Benjamin Raspail propunea un proiect de lege prin care Republica Franceză va adopta ca sărbătoare naţională ziua de 14 iulie.

# 5 De asemenea, de această zi și de Revolutia franceza,  este legat și cântecul Marseillezei, compus în 1792, declarat imn național în 1795.

# 6 Chiar dacă steagul tricolor (roșu, alb și albastru) reprezintă Franța, personajul feminin Marianne a rămas un simbol al Franței, al Revolutiei și al Republicii. Este vorba despre o tanară, care purta o bonetă frigiană pe cap, iar numele său provine din numele compus Marie-Anne, foarte răspândit în secolul al XVIII-lea.

# 7 În fiecare an pe 14 iulie, la ora 10.00 preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf, în Place de l’Étoile unde  este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs- Elysées pentru tradiţionala defilare militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

# 8 Cocoşul galic este un străvechi simbol al spiritului francez, existând încă din antichitate. Cocoşul apare pe o monedă de aur franceză bătută în 1899 și este întâlnit chiar şi ca emblemă sportivă pe echipamentul naţionalei Franţei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente